U poslednjih 50 godina sa lica Zemlje je nestalo čak 35 procenata močvara

Potrebno je hitno podići globalnu svest o močvarama, zato smo svi smo pozvani na akciju i na razmišljanje

Autor: Nikolina Fržović
02.02.2023. 20:48
  • Podeli:

Ove godine se obeležava 50 godina od potpisivanja Ramsarske konvencije kojom je, na današnji dan 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru, proglašen Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa.

Cilj obeležavanja ovog dana je podizanje svesti o vitalnoj ulozi močvara za ljude i planetu, ali i za očuvanje i mudro korišćenje močvara i njihovih resursa.

Ramsarska konvencija, u kojoj je 2.414 močvara istaknuto kao močvarno područje od međunarodne važnosti, do danas je potpisala 171 država sveta. 

Ovogodišnjom temom "Vreme je za obnovu močvarnih staništa" nastojalo se ukazati na važnost močvara, ali i upozoriti da močvarna područja gubimo čak tri puta brže od šuma.

Samo u poslednjih 50 godina nestalo ih je čak 35 procenata, gledajući na svetskom nivou, dok je do danas degradirano ili čak trajno izgubljeno, 90 odsto. 

Poruka ovogodišnje konvencije je obraćanje pažnje na tri segmenta u zaštiti močvarnih prostora, a to su: 

  • minimiziranje sopstvenog uticaja na močvare,
  • obaveštavanje i uključivanje drugih u obnovu močvara,
  • akcija i napori za obnovu na lokalnom nivou. 

Jedno je sigurno, hitno je potrebno podići globalnu svest o močvarama, stoga  smo svi pozvani na akciju i razmišljanje, da bi sprečili njihovo dalje uništavanje.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()