U zemljotresima u Turskoj oštećeno i uništeno 214.000 zgrada, šteta veća od 5 milijarde dolara

Broj objekata koji će se ponovo graditi u pogođenim područjima će biti poznat nakon konačne procene štete, a nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata

03.03.2023. 18:11
  • Podeli:
zemljotres_turska - sirija - reuters-63e342457edfa.webp Foto: Reuters

U prošlomesečnim razornim zemljotresima koji su pogodili jug Turske srušeno ili u velikoj meri oštećeno više od 214.000 zgrada, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"U ovom trenutku utvrđeno je da imamo 608.000 odvojenih sekcija u 214.000 zgrada koje su se srušile ili su teško oštećene i biće sve uklonjene", rekao je Erdogan.

On je, takođe, istakao da će se precizan broj zgrada i kuća koje će se ponovo graditi u zemljotresima pogođenim regionima znati nakon što procena štete bude gotova, javlja Anadolija.

Nove zgrade neće biti više od tri ili četiri sprata i uglavnom će u njima biti trosobni stanovi.

Tursku su 6. februara pogodili katastrofalni zemljotresi u kojima je poginulo više od 45.000 ljudi, kao i više od 6.500 u susednoj Siriji.

Šteta pričinjena Turskoj i Siriji 5,1 milijardu dolara

Katastrofalni zemljotresi koji su pogodili jug Turske i deo susedne Sirije, osim što su ubili više od 50.000 ljudi, naneli su materijalnu štetu od oko 5,1 milijarde dolara, saopštila je Svetska banka.

Iznos oštećenih ili uništenih zgrada i infrastruktire se procenjuje na oko 10 odsto sirijskog bruto domaćeg proizvoda, dodala je banka, prenosi Rojters.

Oštećeni su i brojni kulturno-istorijsko spomenici i lokaliteti u Siriji.

"Katastrofa će izazvati pad privredne aktivnosti dodatno će otežati izglede za rast Sirije", rekao je Žan-Kristof Kare, direktor Svetske banke za Bliski istok.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()