Uhapšen Solski: Ukrajinski ministar poljoprivrede osumnjičen za višemilionsku prevaru

Solski je juče ponudio ostavku nakon što je osumnjičen za umešanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta

26.04.2024. 14:00
  • Podeli:
mikola solski profimedia-662b7eb309d6a.webp Foto: Profimedia

Ukrajinska antikorupcijska tela uhapsila su danas ministra poljoprivrede Mikolu Solskog.

Sud je ministru odredio preventivnu meru u obliku pritvora u trajanju od 60 dana, do 24. juna. Ipak, Solski će biti pušten iz pritvora ako plati kauciju od 75,7 miliona grivnji (oko 1,7 miliona evra).

Tužilaštvo je tražilo određivanje pritvor zbog opasnosti od ometanja istrage, uticaja na svedoke i bega. Istakli su da je Solski više puta prelazio granicu tokom trajanja vanrednog stanja.

Advokat je odgovorio kako je Solski prelazio granicu zbog službenih putovanja, osim u jednom slučaju kad je išao na dogovoreni dopust.

Pozvao se i na činjenicu da Solski kao zvaničnik može putovati u inostranstvo samo uz saglasnost premijera. Naveo je i da nema dokaza da bi Solski mogao ometati istragu ili uticati na svedoke, prenosi Index.hr.

Solski je juče ponudio ostavku nakon što je osumnjičen za umešanost u nezakonito sticanje državnog zemljišta.

Tužioci tvrde da je Solski uhvaćen u posjedu državnog zemljišta vrednog 291 milion grivnji (oko 6.835.690 evra) te da je pokušao doći do još jednog zemljišta vrednog 190 miliona grivnji (4.463.165 evra).

Solski poriče optužbe za koje tužioci kažu da se odnose na događaje od 2017. do 2021, pre nego što je postao ministar poljoprivrede u martu 2022. Inače, Solski je jedan od najbogatijih zvaničnika u administraciji predsednika Volodimira Zelenskog.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()