Ukrajina gori: Žestoke ulične borbe u Bahmutu, kreće ofanziva na Avdejevku

Nikad teža situacija na istočnom frontu i na jugu Ukrajine

16.03.2023. 09:37
  • Podeli:
bahmut ukrajina reuters (2)-63ffb700d4726.webp Foto: Reuters

Na istočnom frontu snage grupe Vagner preuzele su potpunu kontrolu na Zaliznjaskim, severno od Bahmuta. I na jugu Ukrajine žestoke borbe se vode u Oreho-Vasilovski.

Žestoke borbe u Bahmutu

Na severu Bahmuta se nastavljaju žestoke ulične borbe. Tokom protekla 24 sata, borci Vagnerovog PMC-a zauzeli su nekoliko uporišta AFU u industrijskoj zoni, prenose Novosti.

Masovna artiljerijska vatra je usmerena na jedinice AFU koje se povlače duboko u fabričko područje. Ruske trupe, uz podršku artiljerije i avijacije, nastavljaju operaciju opkoljavanja utvrđenja Avdejevka.

U pravcu Zaporožja, jedinice AFU su pokušale ofanzivu na ruske položaje u blizini Huljajpolja. Napad pojačane taktičke grupe je uspešno odbijen. Uništena su najmanje četiri oklopna vozila.

"Ukrajinske snage bezbednosti miniraju pravac Kupjan minama proizvedenim u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj i Francuskoj", rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Ukrajinci trpe velike gubitke

Ranije je Maročko za RIA Novosti rekao da su ukrajinske snage bezbednosti u sredu uveče, koristeći višecevni raketni sistem (MLRS), izvršile daljinsko miniranje Svatova, koristeći oko 60 nemačkih protivtenkovskih mina.

"Rusija i Ukrajina su na ivici ozbiljnih vojnih događaja koji ne idu u prilog Kijevu", izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski za medije.

On je napomenuo da je u oblasti Artemivsk ukrajinska vojska sada „u veoma žalosnoj situaciji“ i da trpi velike gubitke.

"Vremenski uslovi takođe nisu na strani ukrajinske vojske, jer ne mogu da koriste tešku opremu. Mislim da smo uoči veoma ozbiljnih vojnih događaja koji nisu naklonjeni Ukrajini", rekao je Poljanski.

On je dodao da se novomobilisani Ukrajinci koriste „kao topovsko meso” posle dva do tri dana obuke. Režim Zelenskog, rekao je diplomata, postao je talac sopstvene politike i obećava zapadnim zemljama da je sposoban da vojno pobedi Rusiju ako isporuči oružje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()