Ukrajina: Građani Nikolajeva pozvani na evakuaciju

Između Nikolajeva i Hersona ide linija razgraničenja.

22.10.2022. 20:06
  • Podeli:
nikolajev ukrajina reuters-1666461958294.webp Foto: Reuters

Gradonačelnik grada Nikolajev na jugu Ukrajine Aleksandar Senkevič pozvao je danas stanovnike da napuste grad zbog ratnih razaranja i da se ne vraćaju do kraja aktivnih neprijateljstava.

Nikolajev se evakuiše

On je upozorio da postoji opasnost od uništenja domova, ali i infrastrukture.

''Nastavljam da govorim svim ljudima koji nisu uključeni u upravljanje kritičnom infrastrukturom da napuste grad pre završetka aktivne faze neprijateljstava u našoj državi“, rekao je Senkevič, prenose RIA Novosti.

Svakome ko odluči da ostane u gradu savetovao je da napravi zalihe vode i hrane za nedelju dana.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu počeli su 10. oktobra, dva dana nakon napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe.

Na meti napada su energetski, odbrambeni, vojni komandni i komunikacioni objekti širom Ukrajine, navode RIA Novosti.

Vojna uprava Hersona pozvala na opštu evakuaciju

Predstavnici ruske vojne uprave u Hersonu pozvala je civile na evakuaciju zbog onoga što su nazivali napetom vojnom situacijom kako ukrajinske snage napreduju.

Hiljade civila već danima prelazi reku Dnjepar nakon upozorenja o nadolazećoj ukrajinskoj ofanzivi.

„Zbog napete situacije na frontu, povećana je opasnost od masovnog granatiranja grada kao i od pretnji terorističkim napadima, svi civili moraju odmah napustiti grad i pređu na levu (istočnu) obalu Dnjepra" navodi se u objavi na Telegramu.

U saopštenju se navodi i da kompletna ruska administracija u Hersonu takođe treba da ode.

Građani se pozivaju da se ukrcaju na plovila koja će ih prevesti na levu obalu Dnjepra.

Jedna od najvažnijih bitaka osmomesečnog rata dolazi do vrhunca u blizini Hersona dok ukrajinske snage napreduju duž zapadne obale Dnjepra, sa ciljem da ponovo zauzmu grad i opkole hiljade ruskih vojnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()