Ukrajina istražuje ulogu Belorusije u navodnoj deportaciji ukrajinske dece

Navodno su deca dovođenja u rekreativne kampove u Belorusiji

23.05.2023. 21:46
  • Podeli:
spasena deca twitter mikola kuleba-643195aeb7c0c.webp Foto: Twitter@MykolaKuleba

Ukrajina istražuje navodnu ulogu Belorusije u navodnom prisilnom transferu dece sa ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija, rečeno je danas Rojtersu u kancelariji ukrajinskog državnog tužioca. 

Ukrajinsko državno tužilaštvo navodi da je pokrenulo krivični postupak u vezi sa ulogom Belorusije u prisilnoj deportaciji više od 19.000 dece iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja, Hersona i Harkova.

Navodi se da su činjenice i okolnosti odvođenja ukrajinske dece sa privremeno okupiranih teritorija Ukrajine u takozvane "rekreativne kampove" u Belorusiji trenutno pod istragom u krivičnom postupku.

Kancelarija državnog tužioca Andija Kostina tako je reagovala na tvrdnje beloruskih opozicionih lidera u egzilu da je 2.150 ukrajinske dece odvedeno u ''takozvane rekreacione kampove i sanatorijume na teritoriji Belorusije''.

Rojters dodaje da Nacionalni antikrizni menadžment, odnosno grupa političkih protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, ''u svom preliminarnom izveštaju'' tvrdi da su ukrajinska deca odvođena na najmanje tri lokacije na teritoriji Belorusije.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()