Ukrajina je odlučna da preživi tešku zimu

S 271. danom ruske invazije na Ukrajinu ušli smo u zimu i temperature koje se često spuštaju debelo ispod nule.

21.11.2022. 19:00
  • Podeli:

Zaraćene strane međusobno se optužuju za eksplozije kod najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, a UN-ovi stručnjaci stižu na lokaciju kako bi procenili štetu.

Istovremeno, temperature su svakog dana sve niže, a ruski napadi na sisteme elektrodistribucije doveli su do toga da je bez struje, vode i grejanja već sada oko deset miliona Ukrajinaca.

Analitičari ocenjuju da će zima za mnoge stanovnike biti strašna.

Prve pahulje snega ovih su dana zalepršale nad Kijevom, u glavnom gradu već se beleže jutarnje temperature debelo ispod nule. A za naredne dane najavljuju se još veći minusi, kišno, snežno i vetrovito vreme u najvećem delu zemlje.

"Danas sam se prvi put uplašila jer je hladno, a hladno je i našim vojnicima i htela bih da im pomognem. Znam da su teška vremena pred nama", kaže Diana Žitko, 22-godišnja stanovnica Kijeva.

Teška vremena pre svega predstoje stanovnicima gradova, kažu analitičari, jer su razaranja elektrodistributivne mreže poremetila sisteme centralnog e, vodosnabdevanja, javnog prevoza i ostalih ključnih komunalnih usluga.

Ali, iako suočeni sa svakodnevnim redukcijama ili nestašicama, Ukrajinci su snalažljivi.

"Nabavili su svi akumulatore i sobne bicikle da ih pune, prešli su na LED rasvetu, agregate koriste isključivo za pokretanje pumpi za grejanje, u velikim zgradama imaju organizovane timove za starije ljude da im donose hranu, vodu i sve potrepštine, liftovi ne rade. U svakom slučaju, život će biti otežan, ali se oni privikavaju", ocenjuje vojni komentator Goran Redžepović.

I većina stanovnika odlučna je da izdrži zimu, kakvi god uslovi bili, čak i u oslobođenom Hersonu, gde vlada nestašica gotovo svega. Što se vojnih dejstava tiče, zima neće zaustaviti operacije, ali će im oslabiti intenzitet.

"Zimski uslovi generalno idu na ruku onima koji se brane, a otežavaju napadne operacije, međutim to ne mora uvek  da bude tačno, jer ako ste dobro opremljeni i pripremljeni, to se lako izvodi, a ima problema u snabdevanju i jedne i druge strane", smatra Redžepović.

Baš jutros iz Kijeva predsednik Ukrajine poručuje da im ništa neće slomiti duh.

"Možemo ostati bez novca. Bez benzina. Bez tople vode. Bez svetla. Ali ne bez slobode. To ostaje nepromenjeno", odlučan je Volodimir Zelenski.

I takav stav, kako se čini, dele gotovo svi njegovi sunarodnjaci. Prva ratna zima za mnoge će biti dosad najveći test.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()