Ukrajina ne može u NATO jer je u ratu

Poverenik EU za unutrašnje tržište Terri Breton smatra da je zahtev Kijeva za ubrzanim pristupanjem NATO-u 'simboličan' čin.

06.10.2022. 14:10
  • Podeli:
NATO_REUTERS-1664822764908.webp Foto: Reuters

Ukrajina ne može da se priključi u  NATO zbog rata koji se trenutno vodi na njenoj teritoriji, poručio je u četvrtak poverenik EU za unutrašnje tržište Terri Breton.

Time je potvrdio da NATO ne prihvata u svoje članstvo države koje ne kontrolišu celu svoju teritoriju i koje su u ratu.

'Zemlja koja želi u NATO ne sme da bude u ratu'

"Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je članstvo u NATO-u, ali kako i sami znate, zemlja koja se želi da se priključi NATO-u ne sme da bude u ratu. Ukrajina je u ratu pa je tako nešto, očito, nemoguće", kazao je Breton u razgovoru za francusku televiziju BFM, a preneo je TASS.    

Po njemu, zahtev Kijeva za prijem u NATO po ubrzanoj proceduri je "simboličan".

Kijev traži prijem u NATO po ubrzanom postupku

Nakon što je u petak ruski predsednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije na istoku i jugu zemlje – Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, Ukrajina je zatražila prijem u NATO po ubrzanom postupku.

U Kijevu se, očito, nadaju reprizi aplikacije za članstvo u EU koju je Ukrajina podnela 28. februara, nekoliko dana nakon početka ruske invazije. Na ukrajinski je zahtev Brisel odgovorio pozitivno, dodelivši u junu Ukrajini status kandidata za članstvo u EU.

U samom NATO-u nisu se jasno izjasnili o zahtevu Ukrajine za ulazak u taj vojni blok. Ipak, iz dosadašnjih izjava političara, vidljivo je da zahtev Kijeva za ulaskom u NATO nema neku značajniju podršku.

NATO se širi, ali na Švedsku i Finsku

NATO okuplja 30 država. Članice Saveza su evropske zemlje, SAD i Kanada. Trenutno su u procesu ulaska u NATO Švedska i Finska.

Ukrajina zasad nema čak ni kandidatski status za NATO, već je samo "partnerska država". Isti je i status Gruzije, druge postsovjetske države koja želi da uđe u NATO.

Rusija protiv širenja NATO-a na istok

Rusija se protivi širenju NATO-a na istok Evrope. Iz Moskve su ovih dana poručili da pažljivo prate ukrajinski pokušaj pristupanja NATO-u.

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu. Do sada je zauzela oko petine ukrajinske teritorije. Ovih je dana okupirana područja i anektirala, što je naišlo na žestoku osudu evropske i svetske zajednice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()