Ukrajina pokrenula istragu: 122.000 slučajeva navodnih ratnih zločina

Rusija u više navrata negirala da su njene snage počinile ratne zločine ili napale civile

23.02.2024. 19:15
  • Podeli:
avdejevka AP PhotoLibkos tanjug-65d5e49704cfb.webp Foto: AP PhotoLibkos/Tanjug

Ukrajina je pokrenula istragu o više od 122.000 navodnih slučajeva ratnih zločina od početka rata pre skoro dve godine, izjavio je danas ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin.

 ''Identifikovali smo već 511 počinilaca i već imamo 80 osuđujućih presuda na ukrajinskim sudovima, uglavnom u odsustvu'', rekao je Kostin za Rojters na marginama Konferencije o međunarodnom krivičnom pravu u Berlinu.

On je dodao da se očekuje da će broj osumnjičenih nastaviti da raste.

Kostin je istakao da je potrebna i pomoć međunarodne zajednice u dokumentovanju, istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina, dodajući da će ''više od 99 odsto slučajeva biti istraženo i procesuirano u Ukrajini''.

Nemačka je do sada prikupila 500 konkretnih tragova, prema rečima ministar pravde Nemačke Marku Bušmanu, dok je njegov poljski kolega Adam Bodnar rekao je da vlada u Varšavi planira da se više uključi u prikupljanju dokaza.

Dok je Rusija u više navrata negirala da su njene snage počinile ratne zločine ili napale civile, ukrajinske i zapadne vlasti tvrde da postoje dokazi o ubistvima i pogubljenjima, granatiranju civilne infrastrukture i prisilnim deportacijama, između ostalih zločina.

Desetine hiljada ukrajinskih civila i vojnika i mnogi ruski vojnici su ubijeni tokom rata, koji je takođe razorio gradove i sela u istočnoj Ukrajini i doveo do izbeglištva više miliona ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()