Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz UN-a

U Kijevu objašnjavaju kako Rusija, za razliku od drugih novonastalih država, nije prošla proceduru primanja u UN, već je samo zauzela stolicu bivšeg SSSR-a u toj svetskoj organizaciji.

27.12.2022. 13:38
  • Podeli:
Dmitro Kuleba_REUTERS-63aab8862321b.webp Foto: Reuters

Ukrajina je zatražila da se Rusiju izbaci iz Ujedinjenih naroda (UN), a posebno iz Saveta bezbednosti te međunarodne organizacije.

Kako su u ponedeljak saopštili iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, Rusija je nelegalno zauzela mesto bivšeg SSSR-a u UN-u krajem 1991. godine.

Samo zamenili pločicu na kojoj piše SSSR pločicom s natpisom Rusija

To je u svom statusu na Facebooku objavio šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.  

U Kijevu ističu kako je na temelju pisma koje je UN-u poslao tadašnji ruski predsjednik Boris Jeljcin potkraj prosinca 1991. godine tablica na kojoj je u tijelima UN-a pisalo SSSR jednostavno je zamijenjena tablicom na kojoj piše Ruska Federacija. 

SSSR u UN-u predstavljao i druge bivše sovjetske republike, a ne samo Rusiju

Uz to, dodaju u ukrajinskoj prestonici, Povelja UN-a ne pominje Rusiju, nego SSSR, a predstavnik tadašnjeg SSSR-a u UN-u predstavljao je ne samo Rusiju, već i druge sovjetske republike. Izuzetak su Ukrajina i Belorusija, za koje se Moskva još 1945. godine izborila da samostalno postanu članice UN-a.

U Kijevu ističu kako su i druge države naslednice drugih zemalja koje su se raspale, poput Čehoslovačke, morale proći proceduru primanja u UN kakvu propisuje Povelja UN-a. Isto pravo mora važiti i za Rusiju, ističe ukrajinska diplomatija.

Deo članica UN-a smatra da Rusija zloupotrebljava pravo veta

Rusija je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a s pravom veta. Isti status u tom telu imaju i SAD, Velika Britanija, Francuska i Kina.

Rusija je mesto u UN-u dobila nakon raspada SSSR-a krajem 1991. godine, preuzevši mesto koje je Sovjetski Savez dotad držao u toj globalnoj organizaciji.

Otkako je Rusija 24. februara napala Ukrajinu, Moskva je u Savetu bezbednosti UN-a često koristila veto kako bi sprečila izglasavanje rezolucija koje osuđuju njenu invaziju na susednu zemlju i aneksiju teritorije koje je okupirala u Ukrajini. Deo članica UN-a već je upozorio da Rusija, kako su istakli, zloupotrebljava svoje pravo veta.  

Za razliku od ostalih bivših sovjetskih republika, Ukrajina i Belorusija su od osnivanja UN-a 1945. godine bile samostalno predstavljene u toj organizaciji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()