Ukrajina traži oštrije sankcije protiv Rusije

Ukrajinci traže isključenje Rusije iz SWIFT-a i potpunu tehnološku izolaciju države koja ih je napala.

24.02.2022. 17:59
  • Podeli:
dolari-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Iako Zapad uvodi sankcije Rusiji, u Kijevu smatraju da one nisu dovoljne. Stoga je Ukrajina od EU i SAD-a zatražila da pooštre paket sankcija koji uvode Rusiji.

Na to je upozorio i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba koji je na svom profilu na Tviteru objavio da je Rusiji potrebno uvesti "razarajuće sankcije sada".

Isključenje Rusije iz međunarodnog sistema plaćanja bio bi snažan udarac za Moskvu

Tako su ukrajinske vlasti od EU zatražile da se Rusija isključi iz SWIFT-a, svetskog sistema međubankarskih plaćanja, što bi predstavljalo vrlo snažan udarac Moskvi.

U Briselu su već najavili da će Rusiji, zbog agresije na Ukrajinu, uvesti jake sankcije u finansijskoj sferi, no među njima, kako pišu svetski mediji, nema isključenja Rusije iz SWIFT-a, barem ne u ovom trenutku.

Umesto toga, Unija, prema dosad dostupnim informacijama, namerava da "zamrzne" rusku imovinu na Zapadu, spreči operacije ruskih banaka i vlasti na evropskim finansijskim tržištima i kazniti ruske zvaničnike. Takođe, kako je kazala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, onemogućiće se dalja modernizacija Rusije i njene ekonomije koja u znatnoj meri zavisi od postrojenja i rezervnih delova proizvedenih na zapadu Evrope.

Ukrajinci traže da SAD prestane da izvozi čipove u Rusiju

Istovremeno, ukrajinska vlada je od administracije američkog predsednika Džo Bajdena zatražila da Rusiju jednostavno "odseče" od unapređenja softvera i snabdevanja čipovima i da zabrani letove ruskih aviona u SAD. Ukrajina traži i da SAD prestane da snabdeva rusko civilno vazduhoplovstvo i avio-industriju tehnikom i softverom, kao i da se zabrani prodaja američkih tehnoloških proizvoda u Rusiji.

Te su zahteve ukrajinske diplomate, kako piše Rojters, naveli u dokumentu od 14 tačaka koji su poslali američkim zvaničnicima. Britanska novinska agencija pritom podseća da dodatne sankcije protiv Moskve, koje sada traži Kijev, idu dalje od onih koje je Vašington najavio, a koje ipak nastoje da ublaže udar sankcija na ruske potrošače.

Iz Vašingtona, kao ni iz Brisela, još nema reakcija na ukrajinske zahteve. Jesu li Amerikanci i šta prihvatili od zahteva Kijeva videće se kada Vašington objavi novi popis sankcija Moskvi. Nije isključeno, tvrde svetski mediji, da će deo ukrajinskih zahteva biti prihvaćen, posebno u delu koji se odnosi na tehnologiju.

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()