Ukrajina ukida Medicinske i stručne komisije zbog korupcije

Ukaz će stupiti na snagu 31. decembra

22.10.2024. 21:19
  • Podeli:
Tan2024-09-1717592102_6 ukrajina ukrajinski vojnik AP PhotoEvgeniy Maloletka-66ee700a85461.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je potpisao ukaz kojim će biti ukinute Medicinske i stručne komisije (MSEC), nakon optužbi da su službenici zloupotrebaljavali svoj položaj i registrovali ogroman broj slučajeva lažnog invaliditeta, preneo je Ukrinform.

Ukaz će stupiti na snagu 31. decembra, a iz ukrajinskog Ministarstva zdravlja je saopšteno da je cilj te odluke suzbijanje korupcije.

Ranije danas ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin podneo je ostavku, nakon što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski komentarišući masovnu registraciju invaliditeta tužilaca, proglasio političku odgovornost glavnog tužioca.

Generalni tužilac je kao razlog naveo skandal sa registracijom invaliditeta tužilaca u oblasti Hmeljnicki, preneo je portal Strana.ua, podsećajući da glasine o njegovoj smeni kruže od proleća.

Ukrajinski mediji su ranije preneli da su korupcijske šeme u MSEC-u alternativna vertikala korupciji u teritorijalnim centrima za regrutaciju (TCC) nadležnim za pitanja za mobilizacije.

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je razotkrila načelnicu mikolajevskog regionalnog MSEC-a u korupcijskim šemama, a prilikom pretresa pronađeni su više od 450.000 američkih dolara i ruski pasoš njenog sina. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()