Ukrajinci tvrde da Rusi premeštaju ukrajinske radnike iz nukelarke Zaporožje

Navodno će biti odvedeni u Rusiju zajedno sa svojim porodicama

11.05.2023. 11:56
  • Podeli:
ne-zaporozje-zaporizja-reuters-639346f83d796.webp Foto: Reuters

 Rusija planira da preseli oko 2.700 ukrajinskog osoblja iz najveće nuklearne elektrane u Evropi, tvrdi ukrajinska kompanija za atomsku energiju, upozoravajući na potencijalni "katastrofalni nedostatak kvalifikovanog osoblja" u tom postrojenju u Zaporožju, u južnoj Ukrajini, koje je okupirala Rusija.

Radnici koji su potpisali ugovore o radu sa ruskom nuklearnom agencijom Rosatom nakon što je Moskva zauzela elektranu u Zaporožju na početku rata, biće odvedeni u Rusiju zajedno sa svojim porodicama, saopštio je Energoatom u sredu, prenosi Gardijan.

Kompanija nije precizirala da li će zaposleni biti prinudno iseljeni iz fabrike, niti je bilo moguće proveriti tvrdnje Energoatoma o planu Moskve.
Povlačenje osoblja bi "pogoršalo ionako izuzetno hitno pitanje" nedostatka osoblja, rekao je Energoatom.

Guverner regiona koji je postavila Moskva naredio je evakuaciju civila iz tog područja prošle subote, uključujući i obližnji grad Enerhodar u kojem živi većina radnika u fabrici. 

Ruske snage zauzele su fabriku u Zaporožju nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. 

Tačan broj radnika u fabrici trenutno nije poznat.

Borbe u blizini elektrane podstakle su strah od potencijalnog katastrofalnog incidenta poput onog u Černobilju, na severu Ukrajine, gde je reaktor eksplodirao 1986. godine i kontaminirao ogromnu oblast u najgorem nuklearnom udesu na svetu.

Zaporožje je jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svetu. Iako je šest reaktora zatvoreno mesecima, i dalje joj je potrebna struja i kvalifikovano osoblje za rad sa ključnim sistemima hlađenja i drugim bezbednosnim karakteristikama.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()