UN: Oko 340 miliona žena i devojčica moglo bi biti u ekstremnom siromaštvu do 2030.

Godišnje je potrebno 360 milijardi dolara dodatne pomoći za postizanje rodne ravnopravnosti i ciljeva osnaživanja žena, naveli su UN Women

08.09.2023. 15:54
  • Podeli:
afrika-susa-anadolija-639c9e0c05db8.webp Foto: Anadolija

UN Women objavio je izveštaj o trenutnoj situaciji u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u okviru "Ciljeva održivog razvoja", koji imaju za cilj okončanje svih oblika siromaštva do 2030. godine.

U izveštaju se navodi da bi se do 2030. godine oko 340 miliona žena i devojčica moglo boriti sa ekstremnim siromaštvom, javlja Anadolu.

U izveštaju se ističe da globalni "Ciljevi održivog razvoja" zaostaju i navodi se da će, ako trenutni napredak ne dobije zamah, 340 miliona žena i devojčica živeti u ekstremnom siromaštvu do 2030. godine, a 110 miliona žena i devojčica će biti lišeno mogućnosti za obrazovanje.

Kako se navodi,  ženama se plaća samo 51 posto zarade muškaraca za poslove koji su identični po kvalitetu i kvantitetu, a ako se ovakva situacija nastavi, gotovo četvrtina žena i devojaka iskusiće nesigurnost hrane.

Stručnjaci smatraju da ukoliko se razvoj ne ubrza, sledeća generacija žena i devojčica biti angažovana na neplaćenom poslu i kućnim poslovima otprilike 2,5 sata dnevno više nego muškarci.

U izveštaju, gdje su rodna ravnopravnost, osnaživanje žena i klimatske promene prvi put zajedno evaluirani, predviđa se da će se do 2050. godine još 158,3 miliona žena i devojčica boriti sa siromaštvom zbog klimatskih promena.

Izveštaj ističe da se ženska populacija koja živi u područjima sukoba povećala za 50 posto u odnosu na 2017. i dostigla 614 miliona 2022. godine, te da je potrebna dodatna pomoć od 360 milijardi dolara godišnje za postizanje globalne rodne ravnopravnosti i ciljeva osnaživanja žena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()