UN pomogle Palestincima: Tona novčanica prebačena sa severa na jug Gaze za vreme primirja

Oko 900.000 novčanica od 200 šekela prevezene su u konvoju vozila pod obezbeđenjem UN

10.12.2023. 19:01
  • Podeli:
humanitarna pomoć Palestincima, konvoj UN, 21 okt 2023 - profimedia-6575a881b9aff.webp Foto: Profimedia

Tokom primirja između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, tona novčanica u vrednosti od 180 miliona izraelskih šekela, što je oko 45 miliona evra, prevezena je sa severa na jug Pojasa Gaze kako bi se olakšao ekonomski položaj stanovnika Gaze.  

Oko 900.000 novčanica od 200 šekela, koje teže gotovo jednu tonu, prevezene su u konvoju vozila pod obezbeđenjem UN, a izraelska vlada je znala za tu akciju.

Novčanice su prikupljene iz dve filijale Banke Palestine na severu Pojasa Gaze, a transfer je omogućio da šest bankomata koji još uvek rade na jugu i centralnom području Gaze izdaju gotovinu, piše Fajnenšel tajms.

Britanski list navodi da je cilj misije prenosa novčanica bio je da se stanovnicima Gaze olakša ekonomska situacija, koja u velikoj meri zavisi od gotovine.

Prema podacima UN, oko 80 odsto građana Gaze živelo je u siromaštvu i oslanjalo se na međunarodnu ekonomsku pomoć pre početka rata Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()