UN: Više od 9.000 civila poginulo, a više od 16.000 ranjeno u Ukrajini

Ukrajinsko tužilaštvo je početkom avgusta saopštilo da ima potvrdu o smrti 10.749 civila i ranjavanju 15.599 kao posledica rata

15.08.2023. 17:44
  • Podeli:
herson ukrajina reuters (3)-1668963187260.webp Foto: Reuters

Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava potvrdila je smrt 9.444, od čega 545 dece, i ranjavanje 16.940 civila, od čega 1.156 dece u Ukrajini u vezi sa ruskom invazijom u periodu od 24. februara 2022. do 13. avgusta 2023. godine.

Iz UN je naglašeno da je stvarni broj mrtvih mnogo veći jer postoje kašnjenja u prijemu informacija sa nekih mesta gde se vode intenzivne borbe, a mnogi izveštaji tek treba da budu potvrđeni, prenosi Radio slobodna Evropa.

"To se, na primer, odnosi na naselja Marijupolj (Donjecka oblast), Lisičansk, Popasnu i Severodonjeck (Luganska oblast), gde je, prema izveštajima, bilo brojnih slučajeva smrti ili ranjavanja civila", navodi se u izvešraju UN.

Ukrajinsko tužilaštvo je početkom avgusta saopštilo da ima potvrdu o smrti 10.749 civila i ranjavanju 15.599 kao posledica rata i dodalo da su te brojke "samo vrh ledenog brega: kada deokupiramo naše teritorije, broj će se povećati višestruko".

Sredinom jula, ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin saopštio je da je više od 50 ruskih vojnika osuđeno na ukrajinskim sudovima za zločine počinjene u Ukrajini, a prema podacima Generalnog tužilaštva, u Ukrajini je trenutno registrovano 98.100 zločina agresije i ratnih zločina, od kojih je više od 95.000 po članu o kršenju zakona i običaja ratovanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()