Uslovi su upravo postali baš strogi: Ukoliko izgovarate ove slogane izgubićete pravo na nemačko državljanstvo

Korišćenje mapa na kojima je teritoriji države Izrael zamenjen bojama palestinske zastave takođe se smatra kršenjem zakona

30.09.2024. 13:52
  • Podeli:
Nemačka_pasoš_nemački pasoš_Foto Rolf Vennenbernd dpa-64765bd7ac31b.webp Foto: Rolf Vennenbernd / dpa

Pojedinci koji su na društvenim mrežama objavljivali slogan "Od reke do mora" neće dobiti nemačko državljanstvo, prema odredbama novog zakona o državljanstvu, kako su naveli nemački kanal NDR (Severnonjemački radio i televizija) i Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova ove sedmice.

Osobe koje su zaposlene u Nemačkoj mogu raditi na dobijanju državljanstva nakon pet godina, u odnosu na osam godina koliko je ranije bilo potrebno prema zakonu. Iako je zakon stupio na snagu 27. juna ove godine, uslovi su postroženi, posebno kada se radi o "rasizmu, antisemitizmu ili bilo kojem drugom obliku mržnje prema ljudima, koji isključuju mogućnost naturalizacije," prema Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke.

Jedan od uslova za državljanstvo, klauzula 10.1.1.1.3.1, odnosi se na "posebnu istorijsku odgovornost Nemačke za nacističku nepravdu i njene posledice, posebno za zaštitu jevrejskog života."

Ova klauzula nalaže da osoba koja krši pravnu obavezu Nemačke prema zaštiti Jevreja ne može biti podobna za državljanstvo.

To uključuje negiranje činjenice ili opsega genocida nad Jevrejima u Evropi od strane nacističke Nemačke (Holokaust) i optuživanje Jevreja ili države Izrael za izmišljanje ili preuveličavanje Holokausta.

Također su uključene izjave poput "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna," "Idemo bombardovati Tel Aviv," "Smrt Izraelu" i "Izrael, ubica dece."

Korišćenje mapa na kojima je teritoriji države Izrael zamenjen bojama palestinske zastave takođe se smatra kršenjem zakona.

"Neuskladivo s nemačkim zakonom"

Ovo može biti osnova za isključenje iz dobijanja državljanstva, jer se, prema NDR-u, smatra da osobe nisu usklađene s opredeljenjem prema nemačkom ustavu ako krše posebnu istorijsku odgovornost Nemačke prema jevrejskom životu.

Ova odredba uključuje lajkanje, dijeljenje ili komentarisanje takvih slogana na društvenim mrežama.

Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se, kada se takvi slogani izgovaraju, treba uzeti u obzir kontekst u kojem su izrečeni. Na primjr, ako se "izjave poput 'Od reke do mora' podudaraju s eksplicitnim pozivom na nasilne akcije protiv države Izrael," to treba biti predmet preispitivanja u intervjuu za državljanstvo.

Iako je NDR naveo da njemačke pokrajine imaju autonomiju u vezi s naturalizacijom pod njihovom nadležnošću, glasnogovornik je objasnio da je "praksa posljednjih godina pokazala, međutim, da se pokrajine vode uputstvima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, tako da se pravne regulative o zakonu o državljanstvu primenjuju jednolično."

U martu je objavljeno da će test za nemačko državljanstvo sada uključivati pitanja o Holokaustu, judaizmu i Izraelu, kako bi se filtrirali ljudi s antisemitskim stavovima, prema izveštaju Der Spiegela.

"Ako ne delite naše vrednosti, ne možete dobiti nemački pasoš. Povukli smo kristalno jasnu crvenu liniju ovde," izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser za Der Spiegel.

Udar na slobodu govora?

"Antisemitizam, rasizam i drugi oblici preziranja ljudskosti isključuju mogućnost naturalizacije."

U avgustu je demonstrant koji je skandirao "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna" na skupu u Berlinu kažnjen sa 600 evra od strane njemačkog suda.

Ova odluka nemačkih vlasti, iako razumljiva u kontekstu istorijske odgovornosti prema jevrejskoj zajednici i potrebi za zaštitom od antisemitizma, otvara pitanje o granicama slobode izražavanja. Slogan "Od reke do mora" mnogi Palestinci i njihovi simpatizeri doživljavaju kao izraz težnje za slobodom i okončanjem izraelske okupacije, a ne nužno kao poziv na nasilje ili uništenje Izraela.

Ukoliko se ovakav način izražavanja automatski povezuje s antisemitskim stavovima, može se dogoditi da se legitiman politički stav pretvori u razlog za uskraćivanje građanskih prava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()