Usvojen novi zakon u Rusiji: Za širenje lažnih vesti o vojsci sledi oduzimanje imovine

Uveden je mehanizam za oduzimanje novca, dragocenosti i druge imovine

07.02.2024. 23:45
  • Podeli:
Ruski vojnici_REUTERS.JPG Foto: Reuters

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, usvojio je danas zakon o oduzimanju imovine onima koji su osuđeni za širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Ruske Federacije i pozivanje na aktivnosti čiji je cilj narušavanje integriteta i bezbednosti Rusije.

Zakonom, koji je ruski Savet Federacije jednoglasno usvojio, predlažu se i izmene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, prenosi agencija RIA Novosti. 

U obrazloženju se napominje da dokument uvodi mehanizam za oduzimanje novca, dragocenosti i druge imovine za širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci, kao i ako se ta imovina koristi za finansiranje zločina i bilo koje druge aktivnosti usmerene protiv državne bezbednosti.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, usvojila je ovaj  zakon 31. januara. 

Prema ruskim zakonima donetim prošlog marta, diskreditovanje oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o vojsci je kažnjivo dugim zatvorskim kaznama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()