Uzburkane strasti posle Putinovog obraćanja: Skočila cena nafte, Finska i Litvanija u pripravnosti

Američka nafta WTI iznosi 86,16 dolara po barelu, što je povećanje za 2,22 dolara ili 2,6 odsto, navodi Rojters

21.09.2022. 12:48
  • Podeli:
putin_anadolija4.jpg Foto: Anadolija

Cena nafte danas je skočila za više od dva odsto, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu vojnu mobilizaciju, eskalirajući tim potezom rat u Ukrajini i podižući zabrinutost za snabdevanje naftom i gasom, prenosi Ju-Es njuz.

Fjučersi za naftu Brent su porasli za 2,28 dolara, ili 2,5 odsto, na 92,90 dolara po barelu, nakon pada od 1,38 dolara prethodnog dana.

Američka nafta WTI iznosi 86,16 dolara po barelu, što je povećanje za 2,22 dolara ili 2,6 odsto, navodi Rojters.

Ruski predsednik je saopštio da je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji koja počinje danas, sa obrazloženjem da time brani ruske teritorije od Zapada koji želi da uništi Rusiju.

Eskalacija će svakako dovesti do povećane neizvesnosti vezano za snabdevanje ruskim energentima, izjavio je Voren Paterson, jedan od direktora u ING banci, navodi Rojters.

Litvanija i Finska prate situaciju

 

Litvanija je danas podigla stepen borbene gotovosti svojih jedinica za brzo reagovanje da bi sprečila svaku eventualnu provokaciju sa ruske strane, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas nakon što je Moskva proglasila delimičnu mobilizaciju.

Pošto će Rusija sprovesti mobilizaciju i u regionu Kalinjingrada, u susedstvu Litvanije, Viljnus ne može samo da čeka, već mora da se pripremi, napisao je Anušauskas na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Finska pažljivo prati situaciju u susednoj Rusiji posle ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, izjavio je danas finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

"S obzirom na okruženje, mogu da kažem da je situacija stabilna i mirna, a naše snage su dobro pripremljene", rekao je Kaikonen, prenosi Rojters.

Skočile cene avio-karata u Rusiji

 

Posle obraćanja Vladimira Putina naciji, gotovo svi letovi iz Rusije su već popunjeni, a cena preostalih karata je skočile su na astronomski nivo.

Prema Google Flights-u, a kako prenose nemački mediji, najpovoljnija karta za let iz Moskve ka Istanbulu jutros je koštala 1.154 evra.

Radi se o 13-očasovnom noćnom letu kompanije Azerbejdžan erlajns sa presedanjem u Bakuu.

Oko 11 sati i karte za ovaj let bile su rasprodate, kao i za sve ostale letove ka turskoj metropoli.

Letovi za Antaliju, ali i Tbilisi i Jerevan su rasprodati.

Turska, Gruzija i Jermenija spadaju u države u koje građani Rusije mogu još lako ući, dok im je to zabranjeno u EU.

Prema sajtu Idealo karta za direktan let iz Moskve za Istanbul koštala je i do 9.253 evra.

Poznato je da cene karata za letove u poslednjem trenutku skaču, ali ne oviliko.

Menja se Krivični zakonik o služenju vojnog roka u Rusiji

 

Savet Ruske Federacije odobrio je danas izmene i dopune Krivičnog zakona o služenju vojnog roka koje je Državna Duma usvojila dan ranije.

Kako se navodi u dokumentu, kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv služenja vojnog roka smatraće se sva kršenja zakona koja su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i "u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja i u ratnom periodu", prenosi RIA Novosti.

Pored toga, krivično će biti sankcionisano i neizvršavanje vojnih naređenja, otpor načelniku vojne službe, neovlašćeno napuštanje mesta službe, dezerterstvo, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine ukoliko se dogodio "tokom vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava".

Od sada će građani pozvani na vojnu obuku iz rezervnog sastava biti krivično odgovorni za neodazivanje pozivu nadležnih ili neovlašćeno napuštanje službe, jednako kao i vojnici po ugovoru.

Za dobrovoljnu predaju neprijatelju sada je zaprećena kazna zatvora od tri do deset godina, a ovaj član ranije nije bio deo Krivičnog zakona.

Vojnik koji je ovo krivično delo izvršio prvi put može biti oslobođen krivične odgovornosti ako je preduzeo mere da se oslobodi, vrati u jedinicu ili u mesto službe i ukoliko u zatočeništvu nije izvršio druga krivična dela.

Izmenama krivičnog zakona se uvodi i krivična odgovornost za pljačku sa predviđenom maksimalnom kaznom zatvora do 15 godina.

Da bi ove izmene i dopune stupile na snagu, zakon mora da potpiše predsednik Ruske Federacije.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()