Vatreni trougao: Snažan zemljotres jačine 7,1 stepeni pogodio Kinu, osetio se u Kirgistanu i Uzbekistanu

Kinesko Ministarstvo za upravljanje vanrednim situacijama saopštilo je da lokalnim oblastima upućena pomoć u vidu šatora, odeće, dušeka

23.01.2024. 11:22
  • Podeli:
kina zemljotres CCTV via AP via Tanjug-65af929a21012.webp Foto: CCTV via AP/Tanjug

Nekoliko ljudi je povređeno i nekoliko kuća je srušeno u zemljotresu magnitude 7,1 stepen po Rihterovoj skali, koji je pogodio granično područje između Kine i Kirgizije, javili su kineski državni mediji.

Epicentar potresa koji je pogodio jutros region oko 2.00 časa bio je na dubini od 22 kilometra u planinskom regionu Vuši na severozaopadu Kine.

Prema podacima Agencije za zemljotrese Sinkjanga, epicentar je bio oko 50 kilometara od mesta Vuši, a u radijusu od 20 kilometara od epicentra nalazi se pet sela, javlja Sinhua.

CCTV via AP/Tanjug

Isti izvor navodi da je registrovano oko 40 dodatnih potresa.

Lokalna železnica zaustavila je saobraćanje vozova.

Kinesko Ministarstvo za upravljanje vanrednim situacijama saopštilo je da lokalnim oblastima upućena pomoć u vidu šatora, odeće, dušeka, kreveta na sklapanje, peći i grejalica.

Sinkjang je u poslednja 24 časa potreslo nekoliko jakih zemljotresa.

U obližnjem Kazahstanu, Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je poslednji potres bio magnitude 6,7 stepeni po Rihterovoj skali.

U najvećem kazahstanskom gradu Almatiju, stanovnici su napustili svoje kuće i okupili se napolju uprkos hladnom vremenu, neki obučeni u pidžame i sa papučama. Nije prijavljena šteta.

Potresi, praćeni naknadnim podrhtavanjima tla oko 30 minuta kasnije, osetili su se i u Uzbekistanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()