Velike se stvari dešavaju u Rusiji: Modi i Si obavili prve formale razgovore u poslednjih pet godina

Tenzije su eskalirale u maju 2020, što je dovelo do nasilnog sukoba u junu u dolini Galvan, gde je ubijeno 20 indijskih vojnika

23.10.2024. 15:05
  • Podeli:
narendra modi, si đinping, april 2018 - profimedia-0645097859-6718f47129a55.webp Foto: Profimedia

Indijski premijera Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping danas su, na marginama Samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju, održali prve formalne razgovore u poslednjih pet godina, nakon što je prethodno postignut dogovor o vojnim patrolama na granici dve zemlje.

Rojters navodi da ovaj razgovor nagoveštava da su odnosi dve zemlje počeli da se oporavljaju nakon pograničnog vojnog sukoba 2020. godine.

Indijski ministar spoljnih poslova Vikram Misri rekao je u ponedeljak u Nju Delhiju da su tokom poslednjih nekoliko nedelja, indijske i kineske diplomate i vojni pregovarači bili u bliskom kontaktu i da je tokom tih razgovora postignut  dogovor o aranžmanima patroliranja duž linije razgraničenja (LAC) na indijsko-kineskoj granici.

Konflikt između Kine i Indije 2020. prvenstveno se odvijao u regionu Ladaka, posebno duž linije razgraničenja, de fakto granice između dve zemlje.

Tenzije su eskalirale u maju 2020, što je dovelo do nasilnog sukoba u junu u dolini Galvan, gde je ubijeno 20 indijskih vojnika, nakon čega su obe nacije pojačale vojno prisustvo duž granice i pokrenuti su diplomatski napori za deeskalaciju sukoba.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()