Više od 9.000 Ukrajinaca ilegalno prešlo u Rumuniju iz Ukrajine

Od februara 2022. godine pronađeno je 16 mrtvih državljana Ukrajine

25.02.2024. 09:18
  • Podeli:
ukrajinske izbeglice profimedia-0670891483-63fa065c180c0.webp Foto: Profimedia

Više od 9.000 Ukrajinaca ilegalno je prešlo u Rumuniju od početka oružanog sukoba u Ukrajini, izjavio je glavni inspektor rumunske granične policije Florin Koman.

"Od početka sukoba, više od 9.000, tačnije 9.112 ukrajinskih državljana starih između 18 i 60 godina otkriveno je na severnoj granici Rumunije, koji su graničnim bezbednosnim snagama rekli da su pobegli iz Ukrajine zbog rata", rekao je on, preneo je TASS.

Koman je naveo da, nažalost, mnogi od njih ugrožavaju svoje živote pokušavajući da pređu granicu plivajući preko hladne i brze reke Tise, ili pešače preko planine Maramureš bez opreme u veoma teškim zimskim uslovima.

Prema Komanovim rečima, od februara 2022. godine pronađeno je 16 mrtvih državljana Ukrajine - devet na rumunskoj obali Tise i sedam na planini Maramureš.

"Međutim, u 52 spasilačke operacije, spasena su 72 ukrajinska državljanina koji su se izgubili u planinskom pograničnom području", dodao je on.

Ađerpres je ranije preneo da je šef državne granične službe Ukrajine u oblasti Čenovci izdao dekret kojim se zabranjuje ukrajinskim državljanima starim između 18 i 60 godina da se približavaju rumunskoj ili moldavskoj granici na pet kilometara ili bliže.

Mera je usvojena zbog zabrinjavajućeg trenda sve većeg broja pokušaja prelaska granice kako bi se izbegla mobilizacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()