Više prava zemljama u razvoju: Kina traži reformu Saveta bezbednosti

Kina se pridružila Rusiji u zahtevu da se reformiše najviše telo UN

01.05.2023. 12:59
  • Podeli:
savet bezbednosti reuters-644aadbcd26b5.webp Foto: Reuters

Šef kineske kancelarije za spoljne poslove Vang Ji rekao je danas da je potrebna reforma Saveta bezbjednosti UN i da zemlje u razvoju, posebne one u Africi, moraju da budu bolje zastupljene u tom telu.

On je rekao da zemlje u razvoju moraju bolje da se čuju u Savetu bezbednosti.

Izjava Vanga Jia usledila je nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izneo sličan predlog, rekavši da su zapadne sile previše zastupljene u Savetu bezbednosti.

Tokom sastanka sa ambasadorima Kuvajta i Austrije u UN Vang je rekao da reforma Saveta bezbednosti mora da uključi pravdu i pravičnost, poveća zastupljenost zemalja u razvoju, omogući malim i srednjim državama, u smislu veličine, da imaju više šanski da učestvuju u procesu donošenja odluka u Savetu.

Vang Ji, koji je odgovoran za spoljne odnose u centralnom komitetu kineske Komunističke partije, dodao je da se istorijske nepravde protiv Afrike moraju ponovo razmotriti.

Vang je ovo rekao uoči pregovora o reformi Saveta bezbednosti, a pregovorima predsedavaju Kuvajt i Beč.

Vang je izrazio nadu da će biti postignut konsenzus "kako bi reformski proces Saveta bezbednosti bio naširoko prepoznat i rezultati izdržali test istorije".

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je tokom turneje po Africi u januaru da Peking želi veću zastupljenost zemalja u razvoju u Savetu bezbednosti UN "kako bi globalni sistem upravljanja bio pravedniji i više izjednačen", prenosi "Raša tudej".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()