Vojska SAD isporučila četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha

Zvaničnici su naveli da je ispuštanje pomoći izvedeno pomoću tri aviona C-130 i da je bilo oko 38.000 obroka u toj pomoći

08.03.2024. 20:21
  • Podeli:
pojas gaze pomoć sad-65eb64d347010.webp Foto: AP Photo/Leo Correa

Vojska SAD isporučila je danas četvrti paket pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden, koji je prvi najavio dostavljanje američke pomoći Pojasu Gaze iz vazduha, izjavio je u četvrtak da će američka vojska izgraditi privremenu luku na obali Sredozemnog mora u Gazi u narednim sedmicama da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći preko mora. 

Vojska SAD izvela je 2. marta prvo isporučivanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze iz vazduha.

Zvaničnici su naveli da je ispuštanje pomoći izvedeno pomoću tri aviona C-130 i da je bilo oko 38.000 obroka u toj pomoći.

Bela kuća saopštila je da će isporučivanje pomoći iz vazduha biti kontinuirano i da Izrael podržava te akcije.

Zbog izraelske ofanzive na Pojas Gaze, raseljena je većina od ukupno 2,3 miliona Palestinaca iz enklave i vlada nestašica hrane, vode i lekova.

Prvi put od upada Hamasa na teritoriju Izraela 7. oktobra i početka rata u Pojasu Gaze, Izrael će dozvoliti da humanitarna pomoć uđe u tu palestinsku enklavu preko mora, preneli su izraelski mediji.

Ujedinjeni Arapski Emirati će finansirati pošiljke humanitarne pomoći, koje će iz te zalivske države biti najpre transportovane na Kipar, gde će izraelski zvaničnici sprovesti inspekciju tereta, a odatle će brodovi ploviti za Gazu i iskrcati pomoć, navodi se u izveštajima, prenosi Rojters.

Prvi konvoj krenuće na Kipar narednih dana uz očekivanje da će stići do Gaze na početak muslimanskog praznika Ramazana, svetog meseca koji se obeležava od 10. marta, a u nekim državama od 11. marta, prenosi britanska agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()