Zaledićete se kad vidite koliko će vremena biti potrebno za uklanjanje ruševina u Pojasu Gaze

Sukobi su počeli kada su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela 7. oktobra 20023. godine i ubili 1.200 ljudi, a oteli njih oko 250

26.04.2024. 14:10
  • Podeli:
izrael, gaza, pojas gaze, područje oko bolnice al-šifa, izraelski napadi - 2 april 2024 - profimedia-660bf0b91f7a2.webp Foto: Profimedia

Zvaničnik Ujedinjenih nacija Per Lodamar izjavio je da će biti potrebno 14 godina da se raščisti ogromna količina ruševina, uključujući neeksplodirana eksplozivna sredstva, koje je ostavio Izrael u ratu u Pojasu Gaze.

Lodamar, viši oficir u Službi UN za uklanjanje mina (UNMAS), rekao je na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbanizovanoj, gusto naseljenoj teritoriji.

On je naveo da, iako nije moguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojitih sredstava pronađenih u Gazi, projektovano je da bi, pod određenim uslovima, moglo biti potrebno 14 godina da se raščiste ostaci, uključujući i ruševine uništenih zgrada.

"Znamo da obično postoji stopa od 10 odsto neuspeha, odnosno neaktiviranja municije. Govorimo o 14 godina rada sa 100 kamiona", upozorio je Lodamar.

Izraelska vojna kampanja protiv palestinske islamističke grupe Hamas u Gazi svela je veći deo ove uske, priobalne teritorije sa 2,3 miliona ljudi na pustoš, sa većinom civila bez krova nad glavom, bez hrane i u opasnosti od bolesti.

Sukobi su počeli kada su pripadnici Hamasa upali na jug Izraela 7. oktobra 20023. godine i ubili 1.200 ljudi, a oteli oko 250.

U izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra ubijeno je najmanje 34.305 Palestinaca, dok je 77.293 ranjeno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()