Zaokret u Granadi: Poljska uložila veto na odredbu o migracijama

Prethodno je Orban jutros rekao da Poljska i Mađarska nisu zadovoljne postojećim i da mora da se postigne kompromis.

06.10.2023. 17:56
  • Podeli:
Mateuš Moravjecki AP PhotoFermin Rodriguez via Tanjug-65202df77c5dc.webp Foto: AP PhotoFermin Rodriguez via Tanjug

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je danas da je uložio veto na deo o migracijama u zajedničkom saopštenju Evropske unije na kraju neformalnog samita EU u Granadi.

"Odgovoran sam za bezbednost Poljske i njenih građana. Kao odgovoran političar, odbio sam ceo paragraf koji se odnosi na zaključke samita u vezi sa migracijama", napisao je Moravjecki na društvenoj mreži X (Tviter).

On je dodao da zbog njegove odluke odredba o migracijama nije uključena u zaključke samita, prenosi agencija PAP.

"Tokom bilateralnih razgovora, kojih sam u Granadi imao dosta, naišao sam na razumevanje. Veoma odlučno sam izrazio svoj glas u plenarnoj sali i odlučio da uložim veto na deo koji se tiče migracija", naveo je Moravjecki.

Podsetimo, jutros je Viktor Orban, mađarski premijer, na pitanje o migracijama rekao da Poljska i Mađarska nisu zadovoljne postojećim i da mora da se postigne kompromis.

Istakao je da države članice Evropske unije nemaju šanse da postignu sporazum o migracijama.

"Lideri EU su se prvobitno složili da će propisi o migracijama zahtevati jednoglasnost, ali je to promenjeno na poslednjem samitu. Pošto su Mađarska i Poljska potpuno izostavljene iz novog migracionog paketa, nemoguće je postići novi dogovor jer smo 'pravno silovani', tako da posle ovoga nema šanse da bude bilo kakvog kompromisa i dogovora o migracijama. Politički je to nemoguće. Ne danas, uopšteno govoreći, narednih godina", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()