Zaraženi koronom u Nemačkoj idu na posao

Studija pokazala šokantne rezultate.

17.10.2022. 15:29
  • Podeli:
covid_korona_maske_foto_pixabay-1663760341142.webp Foto: Pixabay

Skoro svaki deseti zaposleni Nemac koji se zarazio korona virusom i koji to zna, odlazi uprkos bolesti na posao, pokazala je anketa privatnog zdravstvenog osiguranja Pronova BKK.

Studija, u koju su imale uvid novine Medijske grupe Funke od ponedeljka, pokazuje da devet odsto obolelih kod blagog oblika bolesti uprkos pozitivnom testu odlazi u kancelariju.

Od kuće nastavlja da radi 17 odsto, još 17 odsto ostaje nekoliko dana kod kuće dok ne prođu najteži simptomi, dok se osam odsto odlučuje u zavisnosti od toga šta se događa na poslu.

Kod blagog oblika bolesti 33 odsto ostaje kod kuće sve dok ne ozdrave, a 16 odsto ispitanih je reklo da još nisu bolovali od kovida.  

Anketom je u septembru obuhvaćeno 1.200 zaposlenih. Studija pokazuje da većina svih zaposlenih iako su bolesni ide na posao. 

Uz devet odsto obolelih od kovida, tu je i 20 odsto koji iako imaju neku drugu zaraznu bolest, odlaze na posao. Svega 28 odsto Nemaca u slučaju bolesti dosledno ostaje kod kuće i ne radi.

Kada je reč o pojedinačnim zdravstvenim tegobama, najčešće na posao odlaze zaposleni sa bolom u leđima (49 odsto) i sa alergijama (38 odsto), pokazuje studija. I trećina zaposlenih sa psihosomatskim ili psihičkim tegobama nastavlja da radi.

Sa stanovišta lekara, takav je rad uprkos bolesti, posebno kad su u pitanju infekcije, upitan.

"Ko se ne izleči na miru, rizikuje da virusne bolesti napadnu i srce ili druge organe ili da se lekovima potisnuti simptomi pogoršaju," upozorio je Gerd Herold, lekar savetnik u Pronova BKK. "Uz to, mogu se zaraziti i kolege," rekao je Herold i dodao da je prisustvo na poslu uprkos pozitivnom testu na korona virus "nerazumna opasnost."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()