Zašto nema mira: Hezbolah pristao na prekid vatre u septembru, ali onda im je ubijen vođa

Ubistvo Hasana Nasralaha promenilo je tok rata - na gore

09.10.2024. 21:21
  • Podeli:
Tan2024-09-2915111965_2 hezbolah hasan nasralah AP PhotoVahid Salemi-6700e4232de94.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Hezbolah je obavestio libanske vlasti o svom sporazumu o prekidu vatre sa Izraelom onog dana kada je njegov lider Hasan Nasralah ubijen u izraelskom napadu, rekao je danas izvor iz libanske vlade AFP-u.

Do tada je ta proiranska formacija uslovljavala je svaki prekid vatre u Libanu prekidom borbi u Gazi između palestinskog saveznika Hamasa i izraelske vojske.

„Hezbolah je 27. septembra zvanično obavestio libansku vladu, preko predsednika parlamenta Nabiha Berija, da je prihvatila međunarodnu inicijativu za prekid vatre“, rekao je ovaj izvor koji je odbio da bude identifikovan.

Libanski premijer Nadžib Mikati bio je tog dana u UN, gde su Francuska i SAD inicirali međunarodni predlog za 21-dnevni prekid vatre, kojima su se pridružile arapske zemlje.

Mikati je upoznao sagovornike sa stavom Hezbolaha, rekao je ovaj izvor.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istog dana u govoru pred UN potvrdio da će nastaviti da udara na Hezbolah u Libanu.

Neposredno po završetku njegovog govora, izraelsko vazduhoplovstvo izvelo je udar na južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbolaha, u kojem je ubijen njegov vođa Hasan Nasralah.

Od Nasralahove smrti, libanska vlada „nema više kontakta sa Hezbolahom“, rekao je izvor.

Ali u utorak, Hezbolahov broj dva, Naim Kasem, potvrdio je da njegova stranka „podržava političke napore koje predvodi predsednik Beri, a koji su prvenstveno usmereni na prekid vatre“.

Nabih Beri predvodi šiitski pokret Amal, saveznika Hezbolaha.

Naim Kasem takođe nije uslovljavao prekid vatre prekidom borbi u Gazi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()