Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

Ukrajinski predsednik je, govoreći na ruskom, ruskoj strani poručio da primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka

06.01.2023. 09:42
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters-1664527054864.webp Foto: Reuters

Rusija je tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima.

Zelenski je govorio na ruskom, a ne na ukrajinskom jeziku, poručivši da primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.

Zelenski je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace, preneo je Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio da se uvede prekid vatre duž cele linije borbenog dejstva u zoni tzv. "specijalne vojne operacije " od 6. januara u 12.00 sati do 7. januara u 24.00 sata zbog obeležavanja Božića, saopštila je pres-služba Kremlja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je 36-časovni prekid vatre sa početkom u 12.00 sati 6. januara.

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa. Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelјu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je Pušilin na svom telegram kanalu, prenosi Sputnjik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()