Zelenski: SAD će izdvojiti poseban paket za proizvodnju ukrajinskih dronova

Taj paket biće vredan 800 miliona dolara, tvrdi ukrajinski predsednik

21.10.2024. 21:41
  • Podeli:
zelenski-6710e384dc168.webp Foto: Press Service Of The President Of Ukraine via AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je SAD na paketu odbrambene pomoći u iznosu od 400 miliona dolara i naveo da se priprema poseban paket od 800 miliona dolara za finansiranje proizvodnje ukrajinskih dronova.

 "Danas je objavljena nova odluka SAD da podrže Ukrajinu odbrambenim paketom u obimu od 400 miliona dolara. U pripremi je još jedan poseban paket – finansiranje proizvodnje ukrajinskih dronova, vrednosti 800 miliona dolara. Zahvalni smo na ovoj podršci, koja je neophodna kako bi Ukrajina mogla da brani svoj suverenitet i nezavisnost bez obzira na bilo kakve političke pretnje u svetu. I to će se sigurno desiti“, rekao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da je Ukrajini potrebna odlučnost njenih partnera u sprovođenju Plana pobede, posebno nakon informacija o posebnoj ulozi Severne Koreje u podršci Rusiji.

"Na svakom sastanku razgovaramo sa partnerima o odbrambeno-industrijskom kompleksu. Takođe, danas smo razgovarali sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom o sprovođenju našeg plana pobede. O konkretnim koracima koji mogu sprovesti tačke plana. Potrebna nam je odlučnost naših partnera, posebno nakon informacija o posebnoj ulozi Severne Koreje u podršci Rusijii", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, „ruski predsednik Vladimir Putin se plaši mira i zato traži načine da pojača agresiju i da Severnu Koreju dovede na front".

"Ovo je jasan signal celom svetu da (Putin) želi samo rat. I u takvoj situaciji, zahvalan sam svakom lideru i svakoj državi koji sada povećavaju podršku Ukrajini, koji su podržali prvi inauguracioni samit mira, a pomažu nam da se pripremimo i za drugi samit. Da ga pripremimo na način da bude zaista delotvoran", rekao je Zelenski.

On je podsetio da je na prvom Samitu mira prisustvovalo više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

"Svi principi obnove mira koje smo predložili u potpunosti su zasnovani na povelji UN i ključnim međunarodnim dokumentima. Onda, u junu, kada se okupilo 100 učesnika da podrže mir za Ukrajinu i punu delotvornost povelje UN, zaista se osećalo da su države ravnopravne za stolom, uz stvarno poštovanje međunarodnog prava", zaključio je Zelenski i dodao da bi tako trebalo da izgleda i drugi samit mira.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()