Zelenski: SAD nam sprema još 45 milijardi dolara pomoći, jačamo prisustvo u Africi

Ukrajina pokušava da okupi afričke zemlje u sklopu borbe protiv Rusije, delom i promovisanjem humanitarne inicijative za žito čime se pomaže u ublažavanju gladi u veoma ranjivim zemljama

23.12.2022. 18:55
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Ured predsjednika Ukrajine_REUTERS-63a2b79c8efaf.webp Foto: Ured predsjednika Ukrajine / Reuters

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je danas ukrajinskim ambasadorima da SAD sprema dodatnih 45 milijardi dolara za Ukrajinu i globalnu bezbednost.

Dodatna pomoć Amerike

Zelenski se ponovo obratio javnosti iz Kijeva nakon povratka iz Vašingtona i obećao pobedu u ratu sa Rusijom, a ukrajinskim ambasadorima nagovestio je da SAD spremaju još jedan paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara, prenosi AP. 

Ukrajinski predsednik zahvalio je i Holandiji na obećanoj pomoći od 2,65 milijardi dolara, koja će u 2023. biti uložena u obnavljanje uništene infrastrukture i kupovinu vojne opreme.

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu nastavljaju se i danas, a u protekla 24 sata ubijeno je najmanje šest civila, dok je 18 ranjeno, saopštila je danas ukrajinska vlada.

U 2023. Ukrajina otvara 10 ambasada u Africi

Zelenski  je rekao i da će Kijev povećati svoje prisustvo u Africi sledeće godine otvaranjem 10 novih ambasada i jačanjem
trgovinske veze s tim kontinentom.

On je na skupu diplomata u Kijevu naveo da pored otvaranja novih ambasada Ukrajina takođe ima za cilj osnivanje trgovinskih predstavništva u nekoliko ključnih čvorova na kontinentu, preneo je Rojters.

"To je region gde su naši interesi do sada bili zastupljeni manje nego što nam je potrebno", rekao je ukrajinski predsednik.
On nije precizirao u kojim zemljama će biti otvarane nove ambasade odnosno trgovinske kancelarije, ali je dodao da bi želeo da Ukrajina na kraju bude predstavljena u 30 zemalja na kontinentu.

Britanska agencija napominje da Ukrajina pokušava da okupi afričke zemlje u sklopu borbe protiv Rusije, delom i promovisanjem humanitarne inicijative za žito čime se pomaže u ublažavanju gladi u veoma ranjivim zemljama.

Podseća se da je blokada ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda kroz Crno more izazvala globalnu nestašicu žitarica i đubriva ranije ove godine, a time je milione ljudi dovela opasnost od gladi, što je u julu dogovorom posredstvom Ujedinjenih nacija delimično ublaženo. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()