Zelenski: Ukrajina kontroliše 8.000 kvadratnih kilometara

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je saopštio da su ukrajinske snage povratile veliki deo teritorije, ali američki predsednik Džo Bajden nije optimističan.

14.09.2022. 08:27
  • Podeli:
ukrajina foto facebook volodimir zelenski.jpg Foto: Facebook/Volodimir Zelensky

Ovog meseca ukrajinske snage su dosad oslobodile 8.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod okupacijom ruskih snaga u severoistočnoj Harkovskoj oblasti, izjavio je ruski predsednik Volodimir Zelenski u svom sinoćnjem obraćanju, rekavši da su mere "stabilizacije" završene na polovini te teritorije i da su još uvek u toku.

Oslobođeno treba stabilizovati

Ukrajinski zvaničnici ipak su oprezni. 

I sami kažu, jedno je kada se povrate teritorije, a sasvim je drugo stabilizovati i obezbediti područje koje su uspeli da povrate, tu zapravo leži drugi najveći deo posla.

As of now, stabilization measures have been completed in the districts with a total area of more than 4,000 square kilometers. Stabilization continues in the liberated territory of approximately the same size. Remnants of occupiers and sabotage groups are being detected, collaborators are being detained and full security is being restored. It is very important that together with our troops, with our flag, ordinary normal life comes to the de-occupied territory. As an example, in Balakliya, in Hrakove, the payment of pensions for five months at once, for the time when we simply could not make payments due to the occupation, has already been started. And all Ukrainian pensioners in the liberated territory will receive payments. Ukraine always fulfills its social obligations to people.

Objavljuje Володимир Зеленський u Utorak, 13. rujna 2022.

Da se istočni front ubrzano zahuktava, a Ukrajinci spremni da isteraju stvari do kraja, govori i obraćanje savetnika ukrajinskog predsednika Oleksija Arestoviča na Jutjubu.

On tvrdi da ukrajinske snage napadaju Liman i da se očekuje napredovanje prema Siversku. Po svemu sudeći, ukrajinske snage će ostati pri tome da pokušaju da urade što veći napredak prema Donbasu.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin tvrdi suprotno.

"Situacija je stabilizovana. Neprijatelj pokušava da napreduje u malim grupama, ali ih naše snage u potpunosti odbijaju", rekao je. 

'Rat će se odužiti'

Koliko je situacija na terenu teška i nesigurna, potvrdio je i američki predsednik Džo Bajden.

Odgovarajući na pitanja novinara, Bajden je juče rekao da je teško potvrditi da li je rat u Ukrajini ovom kontraofanzivom ukrajinske vojske sada na prekretnici ali da misli da će se sukob odužiti, prenosi Rojters.

Vašington je obezbedio značajnu pomoć Ukrajini kroz milijarde dolara vrednog naoružanja i drugih vrsta pomoći. 

Ізюм, Балаклія та ще понад 300 населених пунктів. Зі зламаними будинками, але незламними людьми. Не забуті Україною....

Objavljuje Володимир ЗеленськийUtorak, 13. rujna 2022.

Bela kuća je sada saopštila da će SAD u narednim danima verovatno objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini.

I dok nemački kancelar Olaf Šolc i dalje odbija da pošalje preko potrebne tenkove ukrajinskim vojnim snagama, istočni front se sve više zahuktava jer i Ukrajincima i Rusima se žuri pre dolaska zime.

Kao kratkotrajno olakšanje stiže i vest da su sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, stoji u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()