Zelenski: Važno je da Bugarska bude protiv Rusije, računamo na nastavak vojne saradnje

Bugarski premijer Nikolaj Denkov je poručio da Bugarska ne može da sedi skrštenih ruku na ono što se dešava samo nekoliko stotina kilometara od njene granice

06.07.2023. 16:09
  • Podeli:
Volodimir Zelenski_Foto Reuters-64a6c9651aba4.webp Foto: Reuters

Ukrajina i Bugarska su se dogovorile o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane, izjavio je danas, prilikom posete Sofiji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. On je, takođe, pozvao Bugarsku da učestvuje u obnovi Ukrajine, prenosi Rojters.

"Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska šalje našoj zemlji. Računamo na nastavak saradnje koja je već spasila mnoge živote", poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

Predsednik Ukrajine je ocenio veoma važnim da Bugarska u ovoj "moralnoj krizi u Evropi" bude protiv Rusije koja vodi "genocidnu politiku".

Denkov je poručio da Bugarska ne može da sedi skrštenih ruku na ono što se dešava samo nekoliko stotina kilometara od njene granice, prenose Novinite.

"Potpisali smo deklaraciju koja podržava evroatlantske integracije Ukrajine kad god je to moguće", rekao je Denkov i dodao da Bugarska želi pravedan i održiv mir.

Zelenski se zahvalio svojim domaćinima na podršci Ukrajini, naveo je Rojters. Neposredno pre nego što su dvojica lidera održala govore, potpisan je memorandum o energetskoj saradnji između dve zemlje.

"Zajedno smo spremni da našim zemljama pružimo veće garancije energetske stabilnosti, kao i atraktivne cene za obične ljude", rekao je Zelenski.

Zelenski je pozvao Bugarsku da učestvuje u naporima na rekonstrukciji Ukrajine, posebno u obnovi obrazovnog sektora. On je naveo i da je Bugarska spremna da pomogne u oblastima zaštite životne sredine i digitalizacije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()