Zemljotres, cunami ili nešto treće: Zašto se Mramorno more povuklo 25 metara od obale?

Zemljotres je povukao tlo Andolije za tri metra, da li je povlačenje Mramornog mora povezano sa tim?

14.02.2023. 20:11
  • Podeli:
more_Istanbul_povlacenje_foto_TW-63eb6e98d8461.webp Foto: Twitter

Neobična pojava koja je usledila odmah nakon zemljotresa u Turskoj uplašila je lokalno stanovništvo.

Mramorno more se povuklo čitavih 25 metara od obale, a stručnjaci sada istražuju zašto se to desilo.

Za sve je kriv vetar i jaka oseka

Prema prvim istraživanjima, ipak nije reč o povlačenju mora pre nego što nastupi cunami, što smo imali prilike da vidimo kod prejašnjih zemljotresa na planeti, već o jakoj oseci koja nije povezana sa katastrofom koja je zadesila Tursku i Siriju.

Opservatorija Kandilli u Turskoj napominje da je reč o jednom meteorološkim događaju, preneo je Večernji list.

Navodi se da zbog centra visokog pritiska, koji se nalazi na zapadu Turske, vetar već duže vreme duva od severa prema jugu iznad Istanbula ka Mramornom moru.

Vetar nosi more prema jugu

Prema podacima Glavnog zavoda za meteorologiju, intenzitet ovog vetra je oko 20 kilometara na sat i neprestano nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na evropskoj strani Istanbula prema jugu.

Stručnjaci ističu da se zbog toga nivo vode smanjuje i povlači na severnoj obali Mramornog mora, dok se povećava na južnoj obali.

Iako ovaj događaj nije povezan s potresima, nedavno je objavljeno kako su zemjotresi prouzrokovali pomicanje tla Anadolije za čak tri metra.

Napominje se da su brojni prirodni fenomeni zabeleženi u danima nakon katastrofe koja je pogodila Tursku i Siriju, među kojima je i prizor iz jednog maslinika iz kojeg je nastao kanjon dubok 50-ak metara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()