U Rejkjaviku počinje dvodnevni samit ministara Saveta Evrope: Srbija uzdržana

Očekuje se da će učesnice Samita glasati o Deklaraciji koja se tiče teritorijalnog integriteta Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

16.05.2023. 08:46
  • Podeli:
Rejkjavik Reuters-6463343097fc8.webp Foto: Reuters

U okviru predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope, Island će danas u Rejkjaviku biti domaćin dvodnevnog Samita šefova država i vlada iz 46 država članica.

Zbog odbijanja amandmana Srbije da se poštovanje teritorijalnog integriteta odnosi na sve članice, Srbija je najavila da će biti uzdržana na današnjem glasanju.

Četvrti samit od osnivanja Saveta Evrope 1949. godine biće istorijska prilika za evropske lidere da potvrde svoju zajedničku posvećenost osnovnim vrednostima SE i da preusmere svoju misiju u kontekstu novih pretnji ljudskim pravima i demokratiji, kao i da dodatno podrže Ukrajinu kroz konkretne mere koje će pomoći da se ostvari pravda za žrtve ruske agresije.

Takođe se očekuje da će Samit podstaći inicijative za rešavanje novih izazova za demokratiju i ljudska prava, koje se odnose i na životnu sredinu i veštačku inteligenciju, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

Očekuje se da će učesnice Samita glasati o Deklaraciji koja se tiče teritorijalnog integriteta Ukrajine, Gruzije i Moldavije.

Na kraju sastanka, Island će predati predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope Letoniji.

Srbija na najnižem diplomatskom nivou delegacije

Kako je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija će na skupu Saveta Evrope biti predstavljena na najnižem nivou i biće uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

"Bićemo uzdržani i oni neće moći da kažu da je odluka prihvaćena jednoglasno. I obrušiće se na mene, ali to nema veze. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se odreknemo našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija podnela amandman na tu rezoluciju u kome je „između zareza” tražila da se ubaci poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja članica SE, ali da je na insistiranje, pre svega Nemačke, to odbijeno.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()