Ukrajinci se spremaju da prvi put proslave Božić 25. decembra po novom kalendaru

To predstavlja još jedan korak ka brisanju svih tragova ruskog uticaja na tu zemlju

20.12.2023. 10:28
  • Podeli:
ukrajina kijev reuters-655e08aaa47ec.webp Foto: Reuters

Ukrajinci se spremaju da proslave svoj prvi Božić po novom kalendaru.

To predstavlja još jedan korak ka brisanju svih tragova ruskog uticaja na tu zemlju, preneo je Rojters.

Većina Ukrajinaca su pravoslavni hrišćani, a crkva u Ukrajini je pristala da ne slavi Božić po Julijanskom kalendaru, koji se do sada slavio 7. januara.

Napad Moskve u februaru 2022. okupio je naciju u odbrani i podstakao mnoge Ukrajince da odbace ruski jezik i kulturu i druge istorijske veze sa Rusijom, navela je agencija.

"Sve što je bilo vezano za Rusiju i sve što je Rusija radila kao i mi, izazvalo je gađenje među ljudima", rekao je Mihail Omeljan, pravoslavni sveštenik u Kijevu. 

Ukrajina je, takođe, nagovestila svoj interes za pridruživanje Evropskoj uniji, a mnogi vide članstvo kao ključnu afirmaciju da je Ukrajini mesto u Evropi.

"Ispostavilo se da će Ukrajinci slaviti Božić 25. decembra, kao i ostali Evropljani", rekla je Tetjana, 25-godišnja vernica koja je navela da će slaviti Božić 25. decembra prvi put.

Stojeći ispred kijevskog manastira Svetog Mihaila, ona je dodala da bi se oseća "malo neobično", ali da je to "prava stvar".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()