Vanredno u 35 opština u Srbiji: Oštećen most u Kraljevu, izlile se Lepenica i Belica

Kiša koja pada bez prestanka danima izaziva velike probleme u svim delovima Srbije

16.06.2023. 08:55
  • Podeli:
Tan2023-06-1608315500_2 kraljevo poplave tanjug nebojša raus-648c08ff04a71.webp Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština, a vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije. 

Voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, tako da je u prekidu taj deo magistrale ka Čačku. Putevi Rekovac-Trstenik i Mrčajevci-Kraljevo kod mesta Adrani, ovog jutra su neprohodni zbog velike količine padavina, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok "Putevi Srbije" ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Reka Belica koja je noćas ozbiljno ugrožavala Jagodinu opala je tokom ranih jutarnjih sati za 40 centimetara, tako da je situacija trenutno znatno  bolja.

Cele noći trajala je odbrana, pre svega, mostova u gradu, jer je voda došla do njih. Dodatno su vrećama sa peskom utvrđivani bedemi na većem broju mesta na toku Belice kroz grad.  

Najteže je prošle noći bilo u selu Trnava uzvodno od Jagodine gde se reka izlila.

Vatrogasci spasioci noćas su evakuisali 19 lica iz ugroženih kuća u Trnavi uglavnom čamcima za spasavanje.

Izlila se Lepenica, evakuisano 14 osoba

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni, a u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete.

Voda sa ulica se povukla, saobraćaj se obavlja nesmetano. U 8 sati je zakazana sednica Kriznog štaba.

Kiša nanela štetu svim selima u Medveđi

Voda se u Medveđi izlila na poljoprivredno zemljište, a ušla je i u neka domaćinstva. Oštećeni su putevi u svim selima, kao i lokalni putevi drugog reda.

U kriznom štabu kažu da nema sela bez štete, a sanacija neće početi dok kiša ne prestane i zemlja se malo osuši.

Kuršumlija - nivo Toplice raste, ali ne pravi velike probleme

Vanredna situacija proglašena je juče u Kuršumliji i Prokuplju. Kiša je cele noći padala u Topličkom okrugu. Nivo reke Toplice raste i trenutno je oko pola metra iznad redovne odbrane od poplava.

Nije napravila velike probelem kao bujični potoci.

Vojimir Čarapić, predsednik opštine Kuršumlija kaže da je podignut nivo reke Toplice, bilo je prekida u saobraćaju.

Juče je proglašena vanredna situacija da bi svi subjekti koji mogu da deluju uzeli učešće i što pre otklonili posledice nevremena. Problem je kiša koja neprestalno pada, pa otežava da se voda povuče u svoje tokove, rekao je on.

Prema njegovim rečima, više je ugroženo poljoprivredno zemljište, kao i pojedina planinska sela. Dolazi često i do prekida saobraćaja na magistralnom  putu  Niš-Priština zbog nanosa zemlje i kamenja i manjih odrona.

Uklonjen odron kod tunela Šargan

Akcija čišćenja odrona kod tunela Šargan trajala je do  "sitnih" ponoćnih časova.

"Na lokaciji je angažovan jedan od većih utovarivača sa zapreminom kašike od pet kubika koji je neumorno radio dok nije uklonio sav stenski materijal", rekao je Alen Mušanović, šef održavanja "Putevi Užice".

Prilikom čišćenja, a usled padavina koje nisu prestajale dolazilo je do dodatnog obrušavanja raspadnutog stenskog materijala.

Jedina olakšavajuća okolnost je bila ta što se na tom mestu nalazilo proširenje pored puta pa je mašina imala dovoljno prosora za manevar, ukazao je on.

To nije bio jedini odron koji se desio na ovoj deonici, inače poznatoj po ovakvim stvarima.

"Kiša koja pada bez prestanka od juče izaziva odrone na svim putevima koji se nalaze u usecima u stenovitim materijalima. Molim vozače za oprez u vožnji", rekao je Mušanović.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()