Visoki starešina OVK pred sudom u Hagu potvrdio: Glavni štab imao je kontrolu nad svim jedinicama

Fondaj je 73. svedok optužbe od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

25.06.2024. 17:49
  • Podeli:
sud za zločine OVK profimedia-0560335318-6520427fbd9da.webp Foto: Profimedia

Bivši visoki starešina terorističke OVK Kurteš Fondaj ponovio je na današnjem suđenju pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da je glavni štab OVK od 1998. do 1999. godine davao naređenja podređenim jedinicama i da su njihovi komandanti podnosili raporte tom štabu.

"Glavni štab OVK imao je `efektivnu kontrolu` i pri postavljanju tih zapovednika", rekao je Fondaj u nastavku svedočenja na suđenju četvorici vođa OVK optuženim za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i Albaniji krajem devedesetih godina prošlog veka.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, branioci Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija nastojali su da relativizuju Fondajevo svedočenje o ključnoj ulozi glavnog štaba terorističke OVK, sugerišući da je to svedokov lični utisak.

Fondaj je, međutim, ostao pri iskazu da je, kao komandant brigade, od glavnog štaba OVK dobijao naređenja u oktobru i novembru 1998. godine.

On je posvedočio i da je, zajedno sa drugim komandantima brigada, u to vreme prisustvovao "redovnim nedeljnim sastancima" na kojima su "raportirali" članu glavnog štaba OVK Saljiju Veseljiju.

Na sugestiju branilaca Fondaj je rekao da je tačno da izveštaje nije podnosio Seljimiju i Krasnićiju koje je "retko viđao", prenosi "Kosovo onlajn".

Svedok je tužiocima ranije rekao da su ga Hašim Tači i Seljimi tokom susreta u septembru 1998. godine "zadužili" da obnovi 123. brigadu OVK koja se "raspala" tokom ofanzive srpskih snaga tog leta.

U jučerašnjem glavnom iskazu Fondaj je rekao da ga je glavni štab OVK u jesen 1998. postavio za komandanta 123. brigade u okolini Suve Reke i da mu je to u susretu preneo lično Hašim Tači.

U decembru te godine glavni štab je Fondaja, prema njegovim rečima, imenovao za načelnika štaba u operativnoj zoni Paštrik, a od februara 1999. je bio zadužen za obuku i obrazovanje u samom glavnom štabu OVK.

Fondaj je 73. svedok optužbe od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Prema optužnici, navedene zločin su pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su najmanje 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava, 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()