Ako sutra trčite, važno je: Meteorolog Todorović za UNU - kakvo će vreme biti za Beogradski maraton?

Svako ko se bavi rekreativnim ili profesionalnim trčanjem prepoznaje veliki uticaj vremenskih prilika

Autor: Srđan Ristić
27.04.2024. 20:00
  • Podeli:

Dan uoči maratona proverili smo kakvi su idealni vremenski uslovi za trčanje i za potencijalno obaranje rekorda, ali takođe i kakve uslove mogu da očekuju učesnici 37. Beogradskog maratona.

Svako ko se bavi rekreativnim ili profesionalnim trčanjem prepoznaje veliki uticaj vremenskih prilika. Glavni faktori su temperatura, oblačnost, vetar i relativna vlažnost vazduha, a koja je idealna kombinacija najbolje zna čovek koji je istrčao čak 214 maratona, a ujedno je i meteorolog.

"Najbolji uslovi meteorološki ili optimalni bolje rečeno su sa temperaturom pri sunčanom vremenu negde između 5 i 10 stepeni: pri oblačnom vremenu, negde između 10 i 15 stepeni. Kod svakog je to individualno. Pored toga i vetar utiče normalno kao otežavajuća okolnost za brze trkače, a za one sporije kad je sunčano i toplo malo osvežava, odnosno smanjuje osećaj vrućine", ističe meteorolog i maratonac Nedeljko Todorović.

Sutra maratonci neće trčati po najboljim uslovima. Biće otežavajući, ali ne opasni zato što, kada bi temperatura bila još viša, ušlo bi se u režim potencijalno opasnih uslova za trčanje. 

"Biće nepovoljno, ali trkači koji trče pre svega maraton trebalo bi da budu malo oprezniji da smanje tempo, da uzimaju tečnost na svakoj okrepnoj stanici da se hlade. Tako u tom smislu, daleko je od tih najboljih vremenskih uslova za trčanje maratona. Za kraće trke, polumaraton i 10 kilometara, ni one nisu idealne, ali su manje zahtevne", dodaje Todorović.

Organizatori su pomerili start trke na 8 sati ujutru upravo da bi izbegli veoma toplo vreme koje je viđeno prošle godine. Ipak, temperatura će biti znatno viša od one koju Todorović smatra idealnom po vedrom vremenu, biće za čak 10 do 15 stepeni viša od nje. Kada učesnici budu startovali biće oko 15 stepeni, a oko podneva, kada najbrži već prolaze kroz cilj očekuje se do 23 stepena. Duvaće umeren na trenutke i jak vetar, što nije povoljno, ali je zato dobro što će relativna vlažnost iz sata u sat biti sve niža.  

Todorovića smo pitali i kako provodi poslednje dane pred svoj 30. beogradski maraton.

"Ja nekoliko dana pre maratonsku trku odmaram, ne zamaram se fizički. Ne praktikujem neke druge sportske displine što inače radim. Hrana uobičajena, po želji, kako organizam traži. Bitno je samo da ne bude teška hrana, da je lako svarljiva. I dosta tečnosti", istakao je on.

Sada kada znate prognozu jedino vam preostaje da pobedite, ne druge, već sebe i učestvujete u Beogradskom maratonu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()