Beč izbegao katastrofu: Na maloj reci Vinflus dogodile su se hiljadugodišnje poplave

Celokupni sistem brana u i oko prestonoice Austrije je projektovan za kapacitet protoka do 14.000 kubnih metara vode u sekundi

18.09.2024. 15:28
  • Podeli:
bečka rečica reka vinflus, beč - 15 sept 2024 - profimedia-0907852218-66ead4d6613e4.webp Foto: Profimedia

Na maloj reci Vinflus, koja teče kroz Beč, dogodile su se hiljadugodošnje poplave, a veće štete u gradskom području su sprečene zahvaljujući ogromnim retenzionim bazenima, navodi se u saopštenju Kancelarije grada Beča u Beogradu. U normalnim uslovima reka ima protok od oko 200-500 litara vode u sekundi, a tokom poplava, ova količina može da poraste na preko 440.000 litara vode u sekundi.

Kako se navodi, poslednji put je nivo rečice bio na nivou od prošle nedelje 1951. godine. Vinflus izvire u zapadnom delu Bečke šume i na putu od oko 15 kilometara prolazi kroz ukupno devet bečkih opština i uliva se u Dunavski kanal kod zgrade Uranije. 

Sliv rečice se geološki nalazi u tzv. flišnoj zoni Bečke šume.

Celokupni sistem brana u i oko Beča je projektovan za kapacitet protoka do 14.000 kubnih metara vode u sekundi, što je približno najvećoj ikad zabeleženoj poplavi u srednjoj Evropi iz 1501. godine. 

Kroz Beč teče oko 2.000 kubnih metara vode u sekundi pri srednjem vodostaju, a trenutna poplava Dunava odgovara poplavi koja se dešava jednom u 50 do 70 godina sa protokom od oko 10.000 kubnih metara vode u sekundi, navela je Kancelarija u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()