Britanija u borbi protiv klimatskih promena: Zatvorena poslednja fabrika uglja

Fabrika je zapošljavala 170 radnika, neki će otići u penziju, neki će biti otpušteni, a jedan veći broj će pomoći da se sistem stavi van pogona u naredne dve godine.

03.10.2024. 08:30
  • Podeli:
rudnik, ugalj, fosilna goriva pixabay-6538f2f3448d4.webp Foto: Pixabay

U Britaniji je zatvorena poslednja fabrika uglja. To je velika prekretnica koja je eliminisala ugalj iz energetskog sistema Ujedinjenog Kraljevstva po prvi put u 142 godine. Ovo je veliki skok unapred u borbi protiv klimatskih promena.

Britanija ima klimatski cilj da do 2050. dostigne neto nultu emisiju i dekarbonizuje svoj energetski sektor do 2030. što će od nje zahevati da smanji proizvodnju energije iz fosilnih goriva i poveća proizvodnju iz obnovljivih izvora poput vetra i sunca.

Elektrana 'Ratcliffe-on-Soar' u centralnom delu Engleske, počela je sa proizvodnjom 1967. godine i proizvela je dovoljno energije da napravi više od 21 triliona šoljica čaja, a njen kapacitet od dva gigavata bio je dovoljan za napajanje dva miliona domova.

"Ne treba da potcenjujemo značaj ovog zatvaranja. Ovo je prvi put u 142 godine da neće biti uglja u elektroenergetskom sistemu Velike Britanije. To je izuzetno dostignuće, ali naravno, 2030. se nazire  na horizontu. Ono što je najvažnije je da vlada uspostavi prave podsticaje i dada nastavimo da gradimo obnovljive izvore energije", kazao je vlasnik elektrane Mihael Luis.

Fabrika je zapošljavala 170 radnika, neki će otići u penziju, neki će biti otpušteni, a jedan veći broj će pomoći da se sistem stavi van pogona u naredne dve godine.

"Mislim da je prvobitno postojao vek od 25, 30 godina, ali ova elektrana je čak iz 1967. godine. Dakle, prolazili smo kroz proces produženja njenog života. U svakoj fazi, sve komponente imaju određeni život, tako da konačno dolazimo do kraja", kaže menadžer elektrane Piter Ogrejdi

Nakon razgradnje postoje različite opcije za razvoj lokacije oko napredne proizvodnje i energije sa niskim sadržajem ugljenika i skladištenja

Zatvaranje elektrane, znači da je Britanija prva zemlja G7 koja je prekinula proizvodnju električne energije iz uglja, tako da druge zemlje mogu da uče iz njihovog energetskog napretka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()