Čudesna priča prirode: Monarh je, a nije iz kraljevske dinastije

Populacija ove vrste leptira opala je između 22 odsto tokom protekle decenije, stoga je Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila ovu vrstu ugroženom.

Autor: Nikolina Fržović
05.12.2022. 20:52
  • Podeli:

Prizor koji može da zavara – oku se čini kao idealni jesenji pejzaž, lišće na fotografiji, a ustvari je to skupina leptira, takozvanih Monarha. 


Oni svake godine prelete više od tri hiljade kilometara kako bi zimske dane na obalama istočne Amerike i Kanade zamenili toplijim krajevima u okolini Meksiko Sitija.

Poznati univerzitet u Sijera Činku, godinama je u novembarskim danima, utočište milionima leptira.

Imajući u vidu da ova retka vrsta insekta u taj univezitet dolazi oko Dana mrtvih, tamošnje stanovništvo taj fenomen ocenjuje kao dolazak duša umrlih predaka u obilazak svojih najmilijih.

Populacija ove vrste leptira opala je između 22 odsto tokom protekle decenije, stoga je Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila ovu vrstu ugroženom. 

Naučnici krive klimatske promene i ilegalnu seču kao glavni uzrok smanjenja populacije leptira monarha.
Leptir monarh se danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()