Čudesno otkriće: Da li ste znali da se insekti i plastika ponašaju skoro identično kada pada kiša?

Mikroplastika će pri jačim pljuskovima doći do većih dubina i tako još više uticati na podvodni živi svet

Autor: Srđan Ristić
11.02.2024. 20:00
  • Podeli:

Za razliku od ljudi, insekti nemaju gde da se sklone i moraju da se kreću po svom staništu tokom padavina. Mi takođe imamo i kišobran, koji oni naravno nemaju. Da li ste nekad razmišljali šta se dešava kada kišne kapi padnu na insekte, koji su mnogo manji od nas. Naučnici iz Amerike su pokušali eksperimentom da pokažu kako se ponaša najmnogobrojnija klasa životinja.

Korišćen je insekt stenica gazivoda, poznat po svom, kako mu i ime kaže jedinstvenom načinu kretanja po vodi. U usporenom snimku vidi se kako kapljice vode padaju na njega, na isti način na koji bi on bio bombardovan tokom padavina u prirodi. Istraživači su otkrili specifične karakteristike koje pomažu ovim insektima da prežive pljuskove, jer kapljice velikom silom udaraju u njih.

"Kada insekti šetači odu ispod vode, posmatramo formiranje vazdušnog mehurića oko tela insekta, što se pripisuje vodoodbojnoj prirodi njegovog skeleta. Ovaj vazdušni mehur sprečava utapanje. Oni su takođe veoma lagani, što im omogćava da lako i brzo isplivaju. U proseku insekt koji se odmara, svakih sedam sekundi biće pogođen kapima tokom padavina", rekao je Daren Votson, docent na Politehničkom univerzitetu u Floridi.

Kada se kap kiše sudari sa vodom, stvara se prskanje gde se dešava nekoliko stvari.

Sudar stvara podvodni krater praćen uzlaznim mlazom. Za energičniju kap kiše, ovaj mlaz se zatim raspada i stvara drugi podvodni krater, nakon čega se površina vode vraća u prvobitno stanje. 

Naučnici su takođe otkrili da tokom udara kapljice, lagani insekti i plastika slične veličine izgledaju skoro identično. 

"Sada možemo bolje da razumemo transport plutajućih čestica, kao što je mikroplastika, širom mora i okeana. U nekim od naših eksperimenata, zamenili smo insekte plastikom i primetili slične interakcije kada ih udari kapi kiše", zaključio je Daren Votson.

Zaključak je da će mikroplastika pri jačim pljuskovima doći do većih dubina i tako da utiče još više na podvodni živi svet. Nažalost, plastike ima sve više i zato naučnici nameravaju da se u narednom periodu fokusiraju upravo na nju. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()