Čudo iz prirode: Zahvaljujući termitima, na putu smo da gradimo klimatski pametne zgrade

Ovo je jedan od prvih primera u svetu strukture koja je 3D štampana od mešavine žive gljive i drveta

Autor: Srđan Ristić
23.02.2024. 21:49
  • Podeli:

Još jedna inovativna ideja iz sveta arthitekture. Tuneli koje prave termiti mogli bi da inspirišu klimatski pametne zgrade.

Švedski arhitekta je inspiraciju za nove građevinske tehnike i materijale pronašao u termitima. Mreže tunela i ventilacionih otvora koje ovi insekti grade kroz svoje humke, mogli bi da pruže pomoć ljudima u optimizaciji sistema za kontrolu temperature i vlage u svojim zgradama.

"Termiti su apsolutno neverovatni u izgradnji. Oni rade sa veoma ograničenim resursima iz njihovog okruženja. U stanju su da stvore nešto što je savršeno ne samo za njih, već i za gljive sa kojima žive u simbiozi. Jedna od fascinantnih stvari koje njihovo gnezdo radi je to što održava vlažnu unutrašnju klimu, iako se nalazi skoro u pustinji. I to radi dok razmenjuje kiseonik sa okolinom", kaže arhitekta Dejvid Andrin.

Dejvid je sakupljao uzorke gnezda termita, koja mogu da dosegnu i visinu od nekoliko metara, u različitim zemljama, uključujući Namibiju i Indiju. Pregledao ih je pod CT skenerom i pomoću 3D štampača uspeo je da napravi  prototip, koji bi mogao da se ugradi u ljudske zgrade.

"Ovo je Meristem zid. To je prototip koji smo napravili kao odgovor na istraživanje termita. Uključuje mrežu i specifične kanale koji bi se koristili za cevi i kablove u zgradi. Moramo da ugradimo i prozore, a da ne pričam da bi od ovoga mogla da bude i fasada", objašnjava Andrin.

Ovo je jedan od prvih primera u svetu strukture koja je 3D štampana od mešavine žive gljive i drveta. Ne sadrži nikakav lepak ili plastiku.

Tvorac ideje kaže da njegovo istraživanje još nije primenjeno, ali sa velikim razvojem 3D štampača, moguće je da ćemo zgrade zasnovane na radu termita videti veoma brzo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()