Čudo staro nekoliko vekova: Ekstremna suša otkrila potopljeni grad na Filipinima

Delovi crkve i temelji iz tri veka starog grada Pantabangana, ponovo su izbili na površinu poslednjih nedelja

Autor: Srđan Ristić
06.05.2024. 21:58
  • Podeli:

Toplotni talas i suša na Filipinima doveli su do toga da su nivoi vode na branama veoma niski. Pad  je toliko velik da su u severnoj provinciji te ostrvske države otkrivene ruševine vekovima starog  grada, što je postalo pravo čudo za lokalno stanovništvo.

Delovi crkve i temelji iz tri veka starog grada Pantabangana, ponovo su izbili na površinu poslednjih nedelja, nakon dužeg perioda bez kiše i početka sušne sezone.
Stari grad je potopljen 1970-ih kada je izgrađena brana. Ona služi kao glavni izvor vode i navodnjavanja za severni deo Filipina, gde se gaji pririnač.

„Pecao sam u ovim vodama još od osnovne škole, ali sam samo tri puta u životu video ruševine crkve. Sećam se da da se desilo još 2014. i 2020. godine“, kaže ribar Nelson Delera (27) koji sada prevozi turiste do ruševina.

Ponovno pojavljivanje ruševina izazvalo je interesovanje turista i dalo podsticaj za život lokalnog stanovništva koje prevozi ljude na ostrvo. Sada neki zarađuju čak i do 10 puta više. Oduševljeni su i lokalci i turisti.

Reuters

„Od ribolova sam ranije zarađivao oko 3 evra dnevno, a sada kad su stigli turisti počeo sam da zarađujem zbog prevoza do skoro 30 evra dnevno“, kaže Delera.

„Kada sam čula da se ponovo pojavljuje potopljena crkva starog grada Pantabangana, uzbudila sam se i želela sam da je vidim. Odlučila sam da se pridružim putovanju. 

Nakon što sam to videla iz prve ruke, bila sam zadivljena. Nisam znala da takvo mesto postoji“, objašnjava medicinska sestra u penziji Aura delo Santos.

Zajedno sa drugim zemljama jugoistočne Azije, stanovnici Filipina se bore sa ekstremnom vrućinom. Zvaničnici te zemlje obustavljaju nastavu i upozoravaju ljude da se sklone i izbegavaju produženo izlaganje suncu zbog mogućnosti toplotnog udara.

Državna meteorološka agencija saopštila je da će indeks toplote, koji predstavlja stvarnu temperaturu koju telo oseća, koji uključuje i relativnu vlažnost - da ostane na rekordnih 45 stepeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()