Da li će kineska antarktička ekspedicija uspeti da pronađe uzroke porasta nivoa okeana?

Uvek aktuelna ispitivanja

Autor: Srđan Ristić
15.01.2024. 21:58
  • Podeli:

Kineski naučnici po 40. put istražuju daleki Antarktik, u nadi da će tamo da pronađu uzroke porasta nivoa okeana u budućnosti.

Prikupljaju uzorke morske vode na istraživačkom ledolomcu Ksuelong 2 u Amundsenovom moru. Ovo je najvažnija oblast zagrevanja u vodama oko Antarktika i jedna od najvažnijih oblasti povlačenja ledenih ploča oko polarnog kontinenta.

Takav rad zahteva instrument koji je opremljen senzorima za merenje temperature, provodljivosti, dubine i drugih osnovnih osobina morske vode.

Sastoji se od 24 boce za vodu kojima naučnik može daljinski da rukuje i da iz njih uzima uzorke na različitim dubinama.

"Naučnik kaže operativnom osoblju da uzme uzorke morske vode na dubini od recimo 1.500 metara, 1.000 metara i 500 metara. Oni zatvore bocu na određenoj dubini i tako uzmu vodu odakle želimo. Meri se i maksimum hlorofila na dubini, što nam daje sliku o živom svetu", kaže član kineskog 40. antarktičkog tima za naučnu ekspediciju Vang Hangdžou.

Biolozi analiziraju plankton koji je nevidljiv golim okom, dok će hemičari dodati reagense u uzorak kako bi analizirali organski i neorganski sadržaj.

"Naša kolekcija morskih virusa na Antarktiku je veoma izazovna. Prvo ćemo da prikupimo 150 litara morske vode. Posle 10 sati filtriranja, sakupićemo prerađeni uzorak u malu epruvetu od samo 50 mililitara. Onda ćemo epruvetu da odnesemo u laboratoriju u Kini", kaže član kineskog 40. antarktičkog tima za naučnu ekspediciju Vang Hualong.

Tim od 460 ljudi vraća se u aprilu u Kinu, nakon pet meseci ekspedicije. Ovo je prvi put da kineski antarktički tim podržavaju tri broda, dva ledolomca i jedan teretni. 

Ledolomci uglavnom obavljaju naučna istraživanja i transport osoblja, dok teretni prevozi materijale za izgradnju nove naučno-istraživačke stanice na Antarktiku, što je jedan od glavnih zadataka ekspedicije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()