Da li je ovo početak nove ere praćenja klimatskih promena? Naučnici testiraju dron na Antarktiku

Dron Ultra već je preletela više od 700 kilometara

Autor: Srđan Ristić
28.02.2024. 21:57
  • Podeli:

Na Antarktiku su u toku probni letovi teških dronova kojima će naučnici moći bolje da ispitaju kako klimatske promene utiču na taj zaleđeni kontinent.

Bespilotna aluminijumska letelica Ultra, kompanije Vindrejsers, već je preletela više od 700 kilometara i prikupila podatke koji će da omoguće bolje praćenje promena na Antarktiku. Za kratko vreme mogu da se pređu velike površine, i kako navode naučnici nema potrebe da se silazi na zemlju, sve se beleže i meri iz vazduha.

"Imamo uključene sisteme kamera za detekciju životne sredine, tako da možemo da snimamo prirodu. Zatim imamo gravitacione i magnetne senzore koje koristimo za ispitivanje stena ispod vode i leda, što nam je veoma važno za razumevanje kako će led da se ponaša u budućnosti. I konačno, imamo radarski sistem koji će nam omogućiti da merimo debljinu leda i vidimo ispod njega", kazao je aero-geofizičar dr Tom Džordan.

Spososbnost drona da ponese teret, tačnije senzore, ukupne mase od 100 kilograma, jeste njegova glavna vrlina. Dizajniran je za ekstremno okruženje kao što je Antarktik, potpuno je autonoman i ima dva motora na krilima od 10 metara. 

Dron Ultra može da nastavi da leti čak i ako je jedan od motora ili komponenti oštećen ili pokvaren.

"Softver za kontrolu leta je je odličan. Letelica može sama da poleti, preleti čitavu misiju, pri tome izbegne sudar sa drugim avionima i ponovo se spusti i pozicionira na pisti", rekao je softverski inženjer kompanije "Windracers" Tom Rid.

Projekat je deo njegovog pilot programa pod nazivom "Zaštita okruženja letelicama bez posade", čiji je cilj da pokaže kako se napredna tehnologija dronova može koristiti za prikupljanje podataka o ledu, ali i životu na Antarktiku. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()