Da li smanjenje globalne cene ugljenika može da reši pitanje zagađenja?

Kvalitet vazduha i smanjenje zagađenja bile su teme ovogodišnjeg samita u Egiptu.

Autor: Ivana Rešetar
08.11.2022. 20:40
  • Podeli:

U toku zime, svima je jasno, da je vazduh najzagađeniji. Najveća odgovornot pripada termoelektranama i individualnim ložištima koje koriste ugalj. Na ovogodišnjem samitu UN o klimatskim promenama koji se održava u Egiptu upravo ova tema, kao i rešenje za ovaj problem nisu izostali.

Da bi globalni klimatski ciljevi bili uspešni, prema rečima šefa MMF-a, cena ugljenika treba da bude najmanje 75 dolara po toni. Iako regioni već cene ugljenik iznad tog nivoa, u mnogim regionima cena je upola manja. Iako ovakva odluka deluje gruba, smartaju da je ovo jedini način da se spreči korišćenje ugljenika.

"Zašto smo spori u smanjenju korišćenja uglja? Cena uglja je od suštinskog značaja za tranziciju. Ako odredimo prosečnu cenu od najmanje 75 dolara po toni do 2030. godine, možda uspemo da podstaknemo kompanije da ga manje koriste. Ne bi mogle da plate ugalj i jednostavno bi našle drugi način", kaže Kristalina Georgieva, direktorka MMF-a.

Ujedinjeni Arapski Emirati složili su se sa ovakvom odlukom, i rekli da će nastaviti da rade na smanjejnju emisije ugljenika u energetskom sektoru.

"Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata se smatra odgovornim snabdevačem energije i nastaviće da igra tu ulogu sve dok svetu budu potrebni nafta i gas", kaže Georgieva.

Da bi cilj bio ostvaren, sve zemlje sveta moraju da se pridruže ovom dogovoru, ali pre svega najveće zemlje koje su i najveći potrošači.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte rastu, samim tim i globalna temperatura. Planeta se brzo približava prekretnicama koje će klimatski haos učiniti nepovratnim.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()