Da li treba da strahujemo od poplava: Hidrolog RHMZ otkriva kakvo je stanje sa vodostajem reka

RHMZ u idućih četiri-pet dana očekuje porast vodostaja Dunava

23.05.2024. 15:36
  • Podeli:
vodostaj mjerenje foto Pixabay-63971cbe3e8a1.webp Foto: Pixabay

Hidrolog Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković rekao je danas da su  na nekoliko reka u Srbiji zabeleženi umereni porasti vodostaja, ali da se ne očekuju poplave.

Vladiković je za Tanjug rekao da se u naredna 24 časa ne očekuju ni bujične poplave, i da je RHMZ povukao upozorenje od opasnosti od bujičnih poplava. 

On je napomenuo da će oprez biti neophodan u istočnom delu Srbije.

"Oprez će biti neophodan na slivovima u oblasti Pomoravlja, u istočnoj i jugoističnoj Srbiji - znači na slivu Mlave, Peka i Crnog i Belog Timoka i na pritokama Velike Morave, u pomoravskom okrugu", kaže hidrolog.

Prema njegovim rečima, umereni porasti vodostaja su zabeleženi na slivu Južne Morave i na njenoj najvećoj pritoci Toplici, na slivu Zapadne Morave i rekama Skrapež i Rasina, i na pritoci Velike Morave - Resavi.

Manji porasti vodostaja uočeni su na Mlavi i Crnom i Belom Timoku, dodaje on.

RHMZ u idućih četiri-pet dana očekuje porast vodostaja Dunava, ali koja će biti ispod svih granica redovne odbrane od poplava, a po pitanju Tise i Save očekuje se stagnacija.

"Opasnost ne očekujemo ni na rekama koje su sa uzvodnih teritorija", zaključio je Vladiković.

On je najavio da se od subote očekuje kratkotrajni suv period, ali je govoreći o dugotrajnim najavama rekao da se očekuje da će čitav jun mesec biti kišovit.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()