Detaljna prognoza za jesenji raspust: Meterolog Sovlj otkriva hoće li biti snega

Prognoza dan po dan

05.11.2023. 12:02
  • Podeli:
deca raspust odmor pixabay-644a6e75cc66e.webp Foto: Pixabay

Jesenji raspust za učenike u Srbiji se bliži i to je ujedno prilika da oni negde s roditeljima odu na odmor. Uz vikend, od 8. do 12. novembra oni će imati pet dana za uživanje. Samo je pitanje kakvo će vreme biti tad.

To za Nova.rs otkriva meteorolog Slobodan Sovilj.

Kako kaže, prva dva dana jesenjeg raspusta biće pretežno sunčano i natprosečno toplo, a zatim dolazi zahlađenje s кišom.

Evo kako to detaljnije izgleda.

"U sredu 8. 11. nakon jutarnje magle po kotlinama, dolinama reka i pojedinim nižim predelima, u toku dana biće pretežno sunčano, a samo će u Vojvodini uz povremenu umerenu oblačnost biti uslova i za kratkotrajnu kišu. Sunčano će biti i na planinama. Jutarnje temperature biće od 4 do 9 stepeni (na planinama od 0 do 4 stepena), a najviše dnevne od 15 do 18 stepeni (a na planinama od 7 do 12)," ističe Sovilj.

U četvrtak 9. 11. očekuje se još jedan pretežno sunčan i stabilan dan.

"Temperatura će biti slična kao u sredu, a povremena umerena oblačnost, ali bez padavina, očekuje se samo u Vojvodini. Uveče i u toku noći počeće da duva jak južni vetar, naročito na planinama i u košavskom području," kaže meteorolog.

U petak 10. 11. biće vetrovito.

"U Vojvodini, Pomoravlju i Podunavlju će duvati košava, na jugu Banata sa udarima olujne jačine (preko 17 m/s), a u planinskim predelima jak jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura u nižim predelima biće oko 20 stepeni (osim na istoku zemlje, gde će biti malo hladnije), dok će se na planinama kretati od 10 do 15 stepeni", dodaje Sovilj.

Ipak, krajem dana i tokom noći sa zapada Balkana i Jadrana očekuje se nailazak oblačnog sistema s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

"Temperatura će biti u padu, a vetar u skretanju na zapadni. Obilne padavine se očekuju u Crnoj Gori i zapadnom Balkanu, a naročito duž Jadrana i na planinskim stranama okrenutim moru", navodi meteorolog.

Za vikend 11-12. 11. očekuje se promenljivo oblačno i hladnije, povremeno s kišom. Maksimalne temperature će biti od 10 do 15 stepeni u nižim predelima.

A da li će tih dana u Srbiji možda pasti sneg?

"Samo na visokim planinama (1.500 – 2.000 metara nadmorske visine i više) postoji mogućnost da kiša kratkotrajno pređe u sneg, uz najviše dnevne temperature od 2 do 5 stepeni", zaključuje Sovilj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()